https://imgix.femina.dk/media/d07f6429294c46bb94edf7b651f77614.jpg
Kærlighed og sex

7 ting, der går igen i et langtidsholdbart forhold

1. august 2012
af Christina Ove Holm
Foto: Colourbox
Professor i psykologi John Gottman har fulgt mere end 3000 par og fundet frem til syv fænomener, der går igen i langtidsholdbare parforhold

1. Vær aktive deltagere i hinandens liv

Hvor godt kender du din partner, og hvor åben er du selv over for ham/hende? Venskab og intimitet er det, der holder parforholdet sammen, og par, som kender hinanden rigtig godt, er bedre rustede til at håndtere konflikter og opslidende begivenheder. Det er derfor vigtigt, at du hver dag fortæller, hvad du ruger over, måske jobkonflikter, hvad du er glad for - og husker at spørge til din partners liv.

2. Vis ømhed og respekt

Ømhed og respekt kan redde ethvert forhold gennem alle kriser. Prøv at huske hinanden på, hvad I sagde, gjorde og tænkte, dengang I lige havde mødt hinanden. Hvordan I prøvede at imponere hinanden og gøre indtryk for at få fat på den anden. De minder vil sikkert kalde smil frem - og måske genkalde de samme følelser.

3 små spørgsmål kan være et pejlemærke for, om du er sammen med den rigtige. Tag lyntesten her

3. Brug hinanden hver dag

Et godt parforhold kræver, at det også kører i hverdagen, hvor der ikke er tid til romantik. Støt hinanden til daglig. Væn jer til at benytte den daglige smalltalk til at støtte og få støtte hos hinanden. Gå ud at handle sammen, eller spørg, hvordan dagen er gået, når man mødes om aftenen. Hold øjenkontakt, lyt, og kom med små sympatiudbrud, som viser, at du er engageret.

4. Lyt til din partner, og lad dig påvirke

Mange kvinder accepterer som en selvfølgelighed partnerens indflydelse. En del mænd har derimod sværere ved at dele ud af magten og viser deres modstand direkte eller indirekte, for eksempel ved at købe en ny, dyr bil uden først at diskutere det med hende. Mænd kan lære følelsesmæssig intelligens af deres koner - lære at slække på prestigen og indimellem give efter for at vinde i det lange løb. Gevinsten er, at tilliden og respekten mellem parterne vokser.

5. Søg kompromiser

Start diskussionen blødt - hårde konfrontationer fører ikke til noget - og skab og modtag forsoningsforsøg. Berolig hinanden, forsøg at finde et kompromis, og vær tolerante over for hinandens fejl og mangler. Nøglen til alle konfliktløsninger er at acceptere hinandens personligheder.

6. Lær at leve med livslang konflikt

Når en konflikt går totalt i baglås, er det ofte, fordi den handler om partnernes dybeste ønsker og behov. I harmoniske forhold hjælper partnerne hinanden med at nå deres livsmål - uden at de nødvendigvis behøver at dele de samme drømme. Og husk, at forskellighederne altid vil være til stede i jeres forhold.

7. Skab fælles oplevelser

Det er vigtigt at pleje fællesskabet, hvis forholdet skal bestå og udvikle sig. Ritualer, f.eks. at spise aftensmad sammen hver aften - uden at fjernsynet kører i baggrunden - er et eksempel på en handling, som styrker fællesskabet.

Læs mere om John Gottmanns arbejde for parforhold på hans hjemmeside

Læs også