Selvudvikling

Sådan har moderrollen udviklet sig

Der har ikke altid været frihed omkring det at være mor. Læs om udviklingen her

I dag kan man være speltmor, karrieremor, hønemor, fodboldmor og meget andet. Men sådan har det ikke altid været.

Det forklarer, Nynne-Cecilie Kelager Schmidt, der er cand.mag. i historie og som har undersøgt kvinde- og moderrollen, som den fremstilles i bladene FEMINA og Alt for Damerne fra 1940 til 1980.

Hun forklarer, at der særligt i 1970'erne var rum for at definere sin rolle som mor.
- Hvor moderen i 1940'ernes fattigdom ligesom alle andre havde pligt til at indgå i genopbygningen, blev hun i slut 50'ernes højkonjunktur gennet tilbage til kødgryderne. Efterkrigstidens entydige billede af den perfekte mor blev afløst af individualismen i midten af 1960'erne, og omkring 1970'erne måtte hun helt selv bestemme, hvordan det perfekte moderskab skulle defineres, forklarer Nynne-Cecilie Kelager Schmidt i det nye nummer af Kvinden&Samfundet.

Hvis du er mor, kan du faktisk blive en rigtig god chef. Læs hvorfor på her

Ikke mange artikler om at være mor
Hun peger på, at mængden af artikler, der handlede om børn og moderrollen i de to kvindemagasiner blev stærkt reduceret fra midten af 1960'erne. Og den tendens kan man følge helt frem til i dag, hvor der ikke er mange artikler om det at være mor.

- En ny vinkel i magasinerne bliver fra 1960'erne, at det er en kvindens ret at have et liv udenfor hjemmets fire vægge. Fra 70'erne får individualismen for alvor tag i kvindebevægelsen, og kvindens individuelle behov kommer for alvor på dagsordenen. Det påvirker tilsyneladende synet på moderskabet, som får en mere subjektiv karakter, fortæller Nynne-Cecilie Kelager Schmidt.

Det kom også til at påvirke amningen i disse år, fordi det i højere grad blev vigtigt, at kvinden selv kunne bestemme, om hun ville amme eller ej. Den diskussion havde man ikke set før.

Har du problemer med din mor? Læs her, hvordan du kan lære at sætte grænser for hende.

Læs mere om: