https://imgix.femina.dk/media/d2728c5c15974ce3a45b596ccf781ba9.jpg
Selvudvikling

Ond eller omsorgsfuld? En tigermors kærlighed

15. juni 2011
af Tina Brændgaard
foto: All over press
Amy Chuas børn SKAL have topkarakterer og spille klaver: Nu har hun skrevet bogen Kampråb fra en tigermor, og hendes opdragelsesmetoder skaber debat verden over

Tigermoderen Amy Chua

• 48 år, juraprofessor og forfatter. Uddannet fra Harvard Law School i 1987
• Underviser i jura på Yale Law School
• Aktuel med erindringsromanen "Battlehymn of the Tigermother" (i dansk oversættelse:"Kampråb fra en tigermor")
• Kåret af Time Magazine som en af de 100 mest indflydelsesrige personer i verden
• Bor i New Haven, Connecticut, sammen med sin mand, to døtre og deres to samojedehunde
• Læs mere på Amychua.com

Amy Chua er kinesisk-amerikaner. Født i USA af immigranter, som i fuld overensstemmelse
med den amerikanske drøm arbejdede sig op fra en kold studielejlighed i Boston til en tilværelse som respekterede akademikere - og som i fuld overensstemmelse med kinesiske traditioner opdragede Amy og hendes søskende strengt.

Amy Chua fører traditionen videre fra sine forældre og opdrager døtrene Sophia og Louisa (nu 15 og 18 år) strengt, ja, ligefrem brutalt, mener kritikerne. I Asien bliver "Kampråb fra en tigermor", som udkom i dansk oversættelse 30. maj, promoveret som eksempel på, hvordan en kinesisk mor opdrager sine børn vestligt.

- Jeg vidste godt, at den var lidt provokerende, men reaktionerne kom ærligt talt bag på mig. Wall Street Journal bragte i januar et uddrag af bogen under den provokerende overskrift Why Chinese Mothers Are Superior og pludselig var bogen, der endnu ikke var udkommet, det store samtaleemne i USA
Hvis bogen havde heddet Kampråb fra en dansk mor var der ikke blevet løftet et øjenbryn.
- Det er Kina-effekten, konstaterer Chua tørt og fremhæver amerikanernes frygt for at tabe terræn til fremadstormende asiatiske tigerøkonomier som en anden grund til det intense raseri.

- Og så er det også bare børneopdragelse. Enhver, der vover at skrive noget om børneopdragelse, får ballade. Det er så personligt. Det er ikke et område, hvor der er plads til at sige: "Jeg tog fejl." Vi vil helst tro, at vores metode er den rigtige. Der er for meget på spil. Hvad hvis jeg gør det forkert?

Læs også Renées klumme: Ikke at vide kan være skræmmende

Accepterer ikke dårlige karakterer
Sophia og Louisa (kaldet Lulu) har aldrig fået lov at overnatte hos venner eller se TV og spille computer. Og tigermoderen accepterer ikke karakterer under 12, på nær i gymnastik og drama. Det er hændelser som disse, der har fået kritikere til at kalde hende et monster og stemple hendes opdragelsesmetoder som vanvittige.

- Bogen er ikke en håndbog i forældreskab, men i modsætning til Vestens forældre, som fortæller deres børn, at de er fantastiske til alt, begynder asiater i stedet at disciplinere og træne deres børn. Det ser jeg som noget positivt. Det giver børnene en god arbejdsmoral.

Barsk og ironisk tone
Tonen i hendes bog er barsk, ironisk og selvudleverende. Amy Chua indtager bevidst rollen som ond mor - og overspiller den.
- Jeg ville have, at bogen skulle være sjov og skarpt skåret, med mine to døtre som helte og mig som skurk. Kritikerne siger, at min metode producerer robotter og børn, der ikke kan tænke selv, men læs bogen. Mine døtre svarer hele tiden igen, og Lulu gør oprør.

Stolt af sin måde at opdrage på
- Mange har sagt, at min måde at opdrage på er misbrug. At tvinge børn til at spille klaver eller øve matematik i to timer uden at gå på toilettet. Men for asiater er det mere chokerende, hvad vestlige børn får lov til. Deres børn er 11 år og klæder sig, som de vil. De går til fester og drikker og tager stoffer. Forældrene forbereder dem ikke på fremtiden. Det kan man vel også kalde misbrug.

Amy Chua er stolt af den måde, hun har opdraget sine børn på, men hun fortryder noget

- Ja, jeg fortryder, at jeg ikke gav Lulu flere valg og var mere opmærksom på, at mine døtre har forskellige personligheder. Det var den lektie, jeg skulle lære.

Relevante links:

Bettina Aller: Jeg vil hellere gå jorden rundt end skilles igen

Jennifer Lopez: Livet er bedre med børn

Læs også