Selvudvikling

Læserklumme: Klimatosse?

”Det kan undre, hvordan man ofte bliver gevaldigt udfordret på sine synspunkter og valg, hvis man forsøger at være lidt klimavenlig. Jeg føler tit, at jeg kommer til at skulle forsvare de valg, jeg træffer, for at beskytte klimaet – og det burde være omvendt”, skriver Lykke Hilfeldt.

Når jeg læser diverse læserbreve og indlæg i forskellige medier, så undrer jeg mig meget over, at der tilsyneladende stadig er nogen, som stiller spørgsmålstegn ved, hvorvidt vi overhovedet har en klimakrise. Om ikke debatten måske er ved at blive lidt hysterisk. Men hvad så, hvis nogen måske overdriver problemerne og maler fanden på væggen? Hvilket jeg på ingen måde tror eller synes – men HVIS det nu var tilfældet, hvad så? Bør man ikke i allerhøjeste grad lade tvivlen komme klimaet og vores børns fremtid til gode? Hvordan tør man overhovedet at tage den laveste fællesnævner for gode varer og dermed gamble med menneskehedens fremtid?

 

Fordi mange Vesterlændinge endnu ikke har forstået – og slet ikke accepteret – at vi bliver nødt til at afgive nogle af vores privilegier og materielle goder, hvis vi skal løse klimakrisen. Dét ønsker man alligevel ikke. Så må andre løse krisen.

LÆS OGSÅLæserklumme: En introverts bekendelse

Det kan undre, hvordan man ofte bliver gevaldigt udfordret på sine synspunkter og valg, hvis man forsøger at være lidt klimavenlig. Jeg føler tit, at jeg kommer til at skulle forsvare de valg, jeg træffer, for at beskytte klimaet – og det burde være omvendt. Bevares, jeg er på ingen måde frelst – jeg har jo stadig masser af forbrug, som ikke er klimavenligt, så der er lang vej endnu. Men sammen med min familie tager jeg nogle små skridt, om dem er jeg stolt af.

KØB et abonnement på femina og vælg din egen velkomstgave: Moshi Moshi jakke, Södahl plaid eller et af vores skønhedssæt

Hvis du ikke kan eller vil tage nogle klimavenlige beslutninger, så er det dit valg. Jeg ønsker ikke at belære nogen eller give indtryk af, at jeg er bedre end andre (selvom jeg måske godt kan finde på at komme med en stikpille en gang imellem til folk, som bruger virkelig meget unødvendig energi på ting, som ikke er andet en sjov og spas – eller bruger Round-up i deres haver). Jeg synes bare, det kunne være dejligt, hvis det kunne blive lidt mere trendy at være klimabevidst – også i provinsen, hvor jeg bor og arbejder. Hvis det f.eks. kunne blive mere prestigefyldt at tage toget på ferie i Europa i stedet for at flyve til Thailand. Hvis det ikke længere er forbundet med ”hø, hø - hold da op” blæreværdi at have konsumeret en 2,5 kg. T-bone steak i weekenden, men at man kunne opnå flere sociale point for at have opdaget en ny, velsmagende vegetarret eller have installeret en regnvandsopsamler i haven.

Så ja, Pia Kjærsgaard, jeg er nok lidt af en klimatosse – men vi bliver altså flere og flere, og vi er kommet for at blive. Og kære medborgere – prøv at lade være med at nedgøre de små skridt, som vi tager, blot fordi I måske selv har dårlig samvittighed. Det ville klæde jer bedre.

Lykke Hilfeldt er 45 år, arbejder som salgs- og projektkoordinator, og bor udenfor Hobro med sin mand i en sammenbragt familie med 5 teenagebørn. Familien har i de senere år for alvor fået øjnene op for klima, miljø og bæredygtighed, så de forsøger løbende at forbedre sig på de områder.

 

 

 

 

Læs mere om: