Selvudvikling

Julia Lahme: Din mund siger nej, men dine øjne siger ja!?

Hvis ikke der mennesker imellem og køn imellem er tryghed og tillid nok til, at man kan gå en tur hen ad gaden, når som helst det passer én, så er det vel på tide, vi begynder at lære hinanden en ting eller to om omsorg – i stedet for at glatte ud på drenges adfærd og lade piger lære, at én på hovedet er tegn på kærlighed ...

Forleden kom jeg ved højlys dag gående på fortovet. Det var morgen, jeg var på vej til arbejde, jeg havde en podcast i ørerne, og jeg gik til. Et sted smallede fortovet ind, og jeg trådte helt automatisk ud til siden for at lade en stor gruppe unge, meget larmende mænd komme forbi. Og jeg slog blikket ned, da de passerede mig. Hvorfor gjorde jeg egentlig det?
 
 
Måske fordi jeg af erfaring véd, at man ikke altid bør se mænd i øjnene, og at det ganske ofte er bedst bare at glide forbi så ubemærket som overhovedet muligt. Måske fordi de var i flok? Var jeg bange? Nej! Var jeg utryg?
 
Hm ... Det tror jeg ikke, men jeg har været alene undervejs i snart 30 år på gader og stræder, og lidt har man da lært. Men hvad er det egentlig for en kodning, vane eller erfaring, der gør, at jeg helt automatisk passer på mig selv på et fortov ved højlys dag? Jeg spurgte et par veninder, om de ville have slået blikket ned. De sagde ja. Og jeg undres. Over mig selv, over dem og over os.
 
LÆS OGSÅ: Alderen er blevet uvigtig - for kvinder
 
For de sidste par år har vi lært en del. For eksempel at alting ikke er så godt, som det syner, og at kvinder ikke er helt så trygge, som vi har været gode til at lade, som om vi er. #MeToo satte den helt store projektør på, ikke bare hvordan nogle mænd udnytter magtpositio-
ner i deres professionelle liv, men også på, hvordan kvinder igennem generationer har vænnet sig til at skulle finde sig i meget. For eksempel i at være utryg, når man går ned ad gaden efter mørkets frembrud. Eller inden det er blevet mørkt. Der er blevet talt og skrevet om, hvordan kvinder holder nøglebundtet gemt i en knyttet hånd, når de færdes alene, hvordan befamlinger, gramsen og almindelig grænseoverskridende adfærd fra mænds side negligeres af én selv og af omverdenen som noget, man bare må lære at deale med, når man går fra barn til kvinde – selv i Danmark. Og der er nok at tage fat i, og mange indgroede handlemønstre. For eksempel det med, at vi siger: ”Det er bare, fordi han er vild med dig”, til små piger, når små drenge hiver dem i håret, og vi dermed lærer vores piger, at vold er lig med romantik. Hvordan vi synger: ”Din mund siger nej-nej, dine øjne siger ja”, for hinanden til fester og på den måde lærer hinanden, at et nej aldrig rigtig er et nej. Og da slet ikke hvis det kommer fra en kvinde.
 
Forkæl dig selv og få femina leveret hver uge. Køb et abonnement her
 
Så når Amnesty International i marts i år har offentliggjort en rapport, der fastslår, at der i Danmark er ”udbredt seksuel vold”, og at det på det nærmeste er straffrit, fordi så relativt få voldtægter bliver anmeldt, og så få anmeldelser fører til dom, er det noget, vi er nødt til at tænke over. For hvis vi faktisk er så mange, der har vænnet os til i vores hverdag at være bare en lille smule utrygge og tage bare nogle få forholdsregler for at imødegå den utryghed, så er der vel ikke ligestilling i Danmark, er der?
 
Hvis ikke der mennesker imellem og køn imellem er tryghed og tillid nok til, at man kan gå en tur hen ad gaden, når som helst det passer én, så er det vel på tide, vi begynder at lære hinanden en ting eller to om omsorg – i stedet for at glatte ud på drenges adfærd og lade piger lære, at én på hovedet er tegn på kærlighed ... Og måske skulle vi arbejde på at bakke op om hinandens valg, så et nej får lov til at stå som et tydeligt nej, og Amnesty ikke behøver at have Danmark stående på sin liste over lande, hvor det at være kvinde er en risiko i sig selv. For fremtiden slår jeg ikke blikket ned.
 
Har du lyst til at skrive et indlæg om, hvad der optager dig, så send os mellem 300 og 500 ord på [email protected]
 
Læs andres indlæg og få mere info her
 
Læs mere om: