https://imgix.femina.dk/media/ba6e60394a6941fcb309eaa305dc60be.jpg
Selvudvikling

Hvad er tallerkenmodellen?

13. juli 2009
af Lone Serverinsen
Tallerkenmodellen kan du altid anvende, hvad enten du er ude eller hjemme

En veninde fortalte mig for nylig om noget, hun kaldte for tallerkenmodellen. Efter hvad hun havde forstået, var det noget med at sørge for, at man får den rette fordeling af mad i hverdagen. Hvad går denne tallerkenmodel ud på? Og hvad mener du om den?
Marianne

Kære Marianne
Jeg er enig med din veninde i, at den såkaldte tallerkenmodel er et godt visuelt redskab til at få den rette fordeling af maden, når du øser op på din tallerken.
Hvis du gerne vil tabe dig, kan du anvende følgende fordeling på tallerkenen. Forestil dig først, at du tegner et usynligt kryds på tallerkenen. Dernæst fylder du først halvdelen af din tallerken med grøntsager (så du er sikker på, der bliver plads til dem) og fordeler resten af pladsen på kød/fisk/fjerkræ (en fjerdedel) og kartofler/ris/pasta/brød (den sidste fjerdedel). Er det den måde, tallerkenens indhold er fordelt på, vil det hjælpe dig til ikke at få for mange kalorier.

Ønsker du derimod ikke at gå ned i vægt, men bare spise sundt, kan du anvende den tallerkenmodel, som i daglig tale kaldes for Y-modellen og repræsenterer lige dele grøntsager, stivelse (kartofler/ris/pasta/brød) og kød/fisk/fjerkræ.
Tallerkenmodellerne er derfor også rigtig gode at anvende i en familie, hvor der måske både er nogle, der skal ned i vægt, og andre, som blot skal holde vægten. Tallerkenmodellen kan du også altid anvende, hvad enten du er ude eller hjemme. På den måde sikrer du, at sammensætningen af din kost altid er i orden.

Selv om de fleste af dem, der anvender tallerkenmodellen, bruger den til den varme mad, er modellen faktisk også anvendelig til frokostmåltidet og mellemmåltiderne, i og med den kan være med til at sikre dig flere grøntsager i løbet af dagen og dermed større sandsynlighed for at komme op på den anbefalede mængde på mindst 400 gram grøntsager. Mængden af mad afgøres jo af tallerkenens størrelse, men tænk på en middagstallerken til den varme mad, en frokosttallerken til frokost - og en desserttallerken til mellemmåltiderne.
Selv om man følger tallerkenmodellen, er det naturligvis stadigvæk vigtigt, at man vælger magre produkter og tilbereder sin mad uden brug af for meget fedtstof.

Lone

https://imgix.femina.dk/legacy/media/29d3bac450c741718047070c9d3ecdbd.jpg

Spørg om kost
Lone Severinsen er diætist og ekspert på sundhedscoach.femina.dk. Har du et spørgsmål til Lone, kan du skrive til hende på lones@femina.dk, så kommer dit brev måske i FEMINA og på femina.dk. Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder, dog besvares spørgsmål ikke her.

Få styr på sukkerindtaget

Lækker opskrift på laksekrebinetter

Læs også