https://imgix.femina.dk/media/article/1622-bo-paa-landet.jpg
Selvudvikling

Derfor er det sundt at bo på landet

13. juni 2016
af Helle Rosenkrantz
Bor du i storbyen, anbefaler læge Charlotte Bech, at du flytter på landet, hvis du har mulighed for det. Det har hun fem gode forklaringer på. Dem får du her.
1 Ingen stress og jag Vidste du, at kvinder, der bor nær en støjende vej, har op til 28 %’s højere risiko for at udvikle en bestemt form for brystkræft, for hver 10. decibel vejstøj niveauet stiger? Stress er direkte og indirekte årsag til søvnbesvær, uro i kroppen, hjertebanken, angst, uro, bekymringer, depression, forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme samt astma, migræne og hovedpine. Autoimmune sygdomme kan også forværres, når vi er stressede, f.eks. hudsygdommen psoriasis. 2 Renere luft Luften i store byer som København er forurenet på grund af udstødningsgasser og dæk- og vejstøv, og luftforurening går især ud over kvinders lunger og hjerte-kar-system, og det kan påvirke barnet, f.eks. risikoen for at få læbe-gane-spalte, ligesom moderen øger sin risiko for diabetes. 3 trafikstøj, schyy Trafikstøj kan øge risikoen for at få stress, hovedpine, søvnbesvær, hormonelle ubalancer, forhøjet blodtryk og andre hjerte-kar-sygdomme, ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO. Herhjemme fortæller Kræftens Bekæmpelse, at trafikstøj øger risikoen for blodpropper i hjertet for 12 %. Knap 4 % af alle tilfælde af blodpropper i hjertet kommer på grund af vejstøj. Bor du oven i hatten tæt på en lufthavn, har du, efter undersøgelser at dømme, et forhøjet stressniveau – og har du børn, der går i skole i samme område, kan deres eventuelle indlæringsvanskeligheder skyldes støjen fra lufthavnen. LÆS OGSÅ: 8 tegn på du skal sige farvel til folk der dræner dig 4 Nem adgang til daglig motion og frisk luft Det er nemmere og mere naturligt at få bevægelse ind i din dagligdag, hvis du ikke lige kan springe på et S-tog, metroen eller en bybus. Desuden dyrker byboere typisk motion i et fitnesscenter, hvor bevægelserne er mere ”kunstige” end i naturen. Endelig kan byen ikke hamle op med den friske landluft, som gavner din mentale sundhed. Ligesom grønne rekreative områder, der har en positiv virkning på for eksempel adhd, er mere tilgængelige uden for byen end inde i den. 5 Mindre vold På landet kan du risikere at blive udsat for vold, tyveri, indbrud og anden form for kriminalitet – risikoen for, at det sker, er bare meget mindre, end den er, hvis du bor i en (stor)by. Vold kan gå ud over dit fysiske helbred. Og alene tanken om at blive udsat for kriminalitet – f.eks. et terrorangreb – kan gøre dig utryg og angst. På landet er truslen mod din mentale sundhed minimeret. Ikke klar til at flytte på landet? Det kan du f.eks. gøre i stedet for:
  • Beskyt dig mod trafikstøj med
  • lydisolerede vinduer.
  • Kog dit vand, hvis det er tilsat klor
  • som i Københavns centrum.
  • Vælg en bolig, der ligger i et roligere
  • område af byen.
  • Væn dig til at gå tidligt i seng og stå tidligt op, så du kan udnytte freden og roen til at få noget fra hånden, inden byen vågner.
  • Skab åndehuller i hverdagen: Gå en tur hver dag i et roligt, grønt område. Meditér.
  • Omgiv dig ikke med støj fra f.eks. tablets, smartphones, TV og radio hele tiden.
  • Brug mobilen med omtanke.
LÆS OGSÅ: Sommerhus med hygge i højsædet Ikke ren idyl på landet Selvfølgelig er der også faktorer, du bør være opmærksom på, når du bor på landet. F.eks. kan drikkevandet indeholde rester af sprøjtemidler og andre kemikalier fra landbruget. Og da der er længere mellem mobilmasterne på landet, udsender din mobil flere stråler, når du bruger den. Det kan, ifølge læge Charlotte Bech, øge din risiko for at få en tumor, sammenlignet med, hvis du bor i byen. Og kilder til stress findes alle steder.

Læs også