Camilla Kjems
Selvudvikling

Chefredaktøren: Sex kræver samtykke – det siger sig selv

2. maj 2019
af Camilla Kjems
Voldtægter ødelægger liv, ødelægger tillid, ødelægger sjæle. Og ikke bare for dem, der bliver udsat for den frygtelige gerning, men også for deres (kommende) kærester og for alle deres nærmeste.
Det burde være det mest indlysende i verden: At der skal to til at ville have sex. Hvis ikke kan der kun være tale om en eneste ting: Voldtægt. Men sådan forholder det sig desværre ikke – heller ikke i Danmark. For selv om vi bryster os af at være et anstændigt og ligestillet retssamfund, forholder det sig langtfra sådan, når man kigger på tallene.
I 2017 faldt der kun 94 domme for voldtægt ud af 890 anmeldelser. Og det relle antal af voldtægter, altså inklusive de overgreb, der ikke bliver anmeldt, svinger ifølge Justitsministeriet fra ca. 5.100 til 24.000. Skræmmende høje tal, der skriger på handling. Men hvad skal der til for at ændre på det? Er det en kulturel ændring, vi har brug for? Skal der indføres hårdere straffe? Eller skal der en lovgivning til, hvor begge parter skal kunne bevise, at der har været samtykke før sex? Spørger du mig, burde der ske noget på alle tre områder, for voldtægter ødelægger liv, ødelægger tillid, ødelægger sjæle.
Og ikke bare for dem, der bliver udsat for den frygtelige gerning, men også for deres (kommende) kærester og for alle deres nærmeste. Som ethvert andet overfald trækker voldtægten spor efter sig resten af et menneskes liv. Overgrebet (og angsten for et nyt overgreb) vil for altid bo i personen. 10 lande i Europa har allerede fået indført en såkaldt ”samtykkelov”, der gør sex uden samtykke ulovligt. Det burde være indlysende, at sex kræver samtykke, så hvad er forskellen på den nuværende lovgivning og samtykkeloven egentlig? Ifølge Amnesty International er forskellen, at det i den nuværende danske voldtægtslov er tilstedeværelsen af vold eller trusler om vold, der afgør, om der er tale om voldtægt. Mens det med en samtykkebaseret lov er frivillighed, der er omdrejningspunktet, og hvad begge parter har gjort for at sikre sig, at der er samtykke. Velkommen til denne uges femina, hvor du blandt andet kan møde Bolette, der selv er jurist, men alligevel stod tilbage med en følelse af magtesløshed og svigt, da hun efter en voldtægt selv stod ansigt til ansigt med retssystemet. Camilla Kjems Chefredaktør camilla.kjems@femina.dk FÅ ET SMUGKIG I UGENS FEMINA I GALLERIET HERUNDER
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også