https://imgix.femina.dk/media/article/maria_jencel_2.png
Liv

Maria Jencel: "På vej hjem i bilen tog min kollega mig på låret og prøvede at kysse mig"

17. september 2020
af
Caroline Wilms. Foto: Petra Kleis
Journalist og radiovært Maria Jencel har flere gange oplevet sexisme i sin tid på DR. Nu deler hun ud af sine MeToo-historier her.

- Jeg har været bange for, om jeg selv var ude om det – fordi min påklædning har været udfordrende, fordi min natur kan forstås flirtende både over for kvinder og mænd, og fordi min humor også kan være på grænsen.

Sådan skriver journalist og radiovært på P3 Maria Jencel på sin Instagram-profil. Hun beretter nu om fire forskellige episoder, hvor chefer og redaktører har opført sig udpassende over for hende.

Hun skriver i opslaget, at hun ikke før har halt åbent om sine MeToo-oplevelser, siden hun begyndte i praktik i DR Nyheder i 2013.

Hun fortsætter opslaget med:

- Altså at jeg på alle mulige måder inviterer til sexchikane – og at det kan få mænd til at gøre ting, de ikke ville have gjort, hvis jeg ikke havde “forvirret” dem.

- Det er bare gået op for mig, at jeg ikke helt kan retfærdiggøre, at jeg preacher, at alle andre kvinder skal kunne gå på arbejde i bikini og stadig vide, at de ikke selv er “ude om det” - men når det kommer til mig selv, bliver jeg usikker.

Mænd i gode stillinger

Udmeldingen kommer efter de seneste ugers fokus på sexisme, særligt i mediebranchen.

Efter Zulu Comedy Galla, hvor Sofie Linde valgte at italesætte en 12 år gammel episode, hvor en "stor tv-kanon", truede hende med at smadre hendes karriere, hvis ikke hun gik med ud og suttede hans pik, er debatten om sexisme på arbejdspladsen for alvor blusset op.

Det har blandt andet fået seks kvindelige ansatte på TV 2 til at starte en fælles underskriftsindsamling for kvinder i hele mediebranchen.

Efterfølgende har kvinder i mediebranchen nærmest stået i kø for at fortælle den ene sexisme-beretning efter den anden. Og nu også Maria Jencel. Mændene, som Jencel nævner i opslaget, sidder alle fire i gode stillinger på TV2, DR og i et produktionsselskab.

Herunder kan du læse hendes oplevelser med sexisme, der strækker sig fra 2013 til 2019.

https://imgix.femina.dk/file-1.jpeg
https://imgix.femina.dk/file1-1.jpeg
https://imgix.femina.dk/file2.jpeg
https://imgix.femina.dk/file3.jpeg

Hvad er løsningen?

I opslaget kommer Jencel også med tre bud på, hvad branchen skal gøre nu.

- Hold medarbejder-samtaler en gang om året - specifikt om sexisme - hvor medarbejderen i et trygt rum har mulighed for at fortælle, hvad de eventuelt oplever selv, eller ligger mærke til på redaktionen, skriver hun.

- Lav et metoo seminar og uddan alle i, hvad der er i orden, og hvad der ikke er, og handel på de ting, i får at vide til medarbjeder-samtalerne. Så kvinder kan se, at der ikke kun bliver lyttet, men også handlet, og der er konsekvenser for sexistisk adfærd.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også