Hvorfor bliver vi provokeret af parforhold, hvor kvinden er markant ældre end manden?
Foto: RITZAU.
Hvorfor bliver vi forargede over stor aldersforskel i parforhold - hvor kvinden er ældst?
Frankrigs nyudnævnte præsident Emmanuel Macron har en hustru, Brigitte Macron, som er 24 år ældre end ham. Og dét er i sandhed noget, som har skabt ramaskrig i den vestlige verden. Men hvorfor egentlig det?
Franskmændene er jo kendt for at have et meget rummeligt og lidenskabeligt forhold til l’amour, så selvfølgelig måtte det være et fransk par, der i den grad brød et af de få tilbageværende kærlighedstabuer: Stor aldersforskel med kvinden som den ældste. En kvinde kan uden at skabe større ravage – som f.eks. Melania Trump – være gift med en mand, der kunne have været hendes far. Det er straks lidt mere normudfordrende, når en kvinde er gift med en mand, der kunne have været hendes søn.
Derfor var der travlt ved forargelses- og fordomshåndvasken på de sociale medier op til det franske valg. Nogle jublede. Andre var forargede på dem, der jublede. Hvad var forskellen på Trump og Melania og på Emmanuel og Brigitte – aldersforskellen var jo den samme, kønnene bare i omvendte roller?
Afslappede Frankrig
Historien om Emmanuel og Brigitte, der første gang mødtes, da han var 15, og hun var 39, indeholder alle elementer til en følelsesbaskerfilm om, hvordan kærligheden overvinder alt. I Frankrig altså. I Hollywood var den historie nemlig aldrig endt med, at den unge mand fik sit livs udkårne og tilmed blev præsident for hele republikken. Dér var hans udkårne røget i fængsel for at have forført en elev, med ødelagt liv til følge, og eleven var havnet som en sag for de sociale myndigheder – muligvis også med ødelagt liv til følge.
I Frankrig tager de mere afslappet på kærlighedens veje og vildveje. I Frankrig er man ikke MORALSK, når det gælder kendte menneskers privatliv. Det betyder selvfølgelig ikke, at man ikke er interesseret i det, siger Stéphanie Surrugue, DR’s korrespondent i Frankrig og selv halvt fransk.
– Men der skal MERE til, før franskmændene anser noget, der har med sex og kærlighed at gøre, for at være en regulær skandale. Det er ikke, fordi det er et privat anliggende, som man ikke må snakke om, men kærlighed og sex og parforhold opfatter franskmændene lidt mere som noget, der ikke er så afgørende, fordi det er noget, vi forhåbentlig alle har i vores liv.
Rygtet om Macron og homoseksualitet?
– Den sag blev aldrig eksplosiv, fordi franskmændene mente, det var et rygte og under lavmålet. Vi kender det også fra Danmark: Rygter fra bæltestedet og nedad er ikke noget, vi rører ved, når det handler om politik, medmindre det påvirker politikken. Jeg har talt med masser af franskmænd om både Macron og bøsserygter og hans hustrus alder, og det er IKKE noget, der hidser dem op. De begyndte først at gå op i det, da de opdagede, hvor spektakulært det blev opfattet uden for landets grænser, siger Stéphanie Surrugue.
LÆS OGSÅ: Melania - Kvinden bag Donald Trump
Biologi i spil
Men på verdensplan kan det franske præsidentpar altså stadig få øjenbryn til at løfte sig. Spørgsmålet er så, hvorfor det er MERE provokerende, at Emmanuel er 24 år yngre end Brigitte, end det er, at Melania er 24 år yngre end Donald. Er der måske noget i hjernen på os, der gør, at vi har sværere ved at æde, at kvinden er ældst? Eller handler det muligvis om noget så vitalt som fertilitet? Brigitte Macron kan ikke få flere børn. Det kan Donald Trump. Betyder det måske mere for vores reptilhjerne, end vi forestiller os? Eller er det bare kulturbestemt, at manden oftest er ældst – en rest fra dengang, manden tjente pengene, og ulighed var normen? Lone Frank er videnskabsjournalist og ved noget om mænd og kvinder og hjernen, og hun siger:
– Der er uden tvivl biologi i spil i forhold til, at unge fertile kvinder har lettere ved at tiltrække mænd – hvis ikke var vi nok uddøde. Mens ældre mænd sagtens kan tiltrække yngre kvinder, fordi de ofte tilbyder flere ressourcer (læs: forsørgelse). Det er almindelig evolutionær ”fornuft”. Men ren biologi gør det jo ikke. Kultur kommer oveni, og det kan enten forstærke eller dæmpe nogle ”naturlige” tilbøjeligheder. Og kulturelt har det de fleste steder og til de fleste tider været fint nok med ældre forsørgende mænd og unge fertile kvinder, mens det omvendte har været tabu eller ugleset.
Lone Frank er 50 år og ved faktisk også, hvad hun taler om – fra sig selv.
– Jeg har selv lige haft et forhold til en 34-årig mand, og det virkede aldeles fortræffeligt for begge parter, men man mærker jo den kulturelle bias i forhold til, at mange synes, det er lidt sensationelt eller mærkeligt, mens den omvendte aldersforskel aldrig løfter et øjenbryn. Men vi er kommet langt rent kulturelt på bare få årtier – ældre kvinder med yngre mænd er langt mere normalt og okay nu end tidligere i den vestlige verden i hvert fald. Og mon ikke udviklingen fortsætter, i og med vi taler om det, og fordi situationen ændrer sig i forhold til, at kvinder i langt højere grad er selvforsørgende og ikke længere alle sammen kan gifte sig ”opad” som traditionelt. Det bliver også mere og mere okay for mænd at ville have stærke og interessante kvinder – dermed også ældre.
Stéphanie Surrugue forklarer reaktionen på det franske præsidentpar sådan her:
– Det sker, fordi vi ikke er vant til at se det. Verdensordenen har dikteret, at mænd er ældre end deres kvinder. Det handler om magtstrukturer og forplantning. Vi har da set en udvikling mod flere parforhold, hvor kvinden er ældst, men det er første gang på så formel en politisk toppost. Det får et andet udtryk. Det er ikke bare Madonna, der dater en yngre danser, nu er det Frankrigs førstepar. Med tiden bliver det mindre spektakulært. Så bliver det ikke noget, der mest foregår i showbizz, men sådan, verden ser ud.
OGSÅ I DANMARK
Først den ene vej:
Dot Wessman er 59 år, og Morten Messerschmidt er 36 år.
Ibi Støving er 42 år, og Simon Makienok er 26 år.
Lisbeth Lundquist er 73 år, og Søren Østergaard er 60 år.
Lily Weyding er 92 år, og Morten Grunwald er 82 år.
Sarah Zobel er 43 år, og Burhan G er 34 år.
... og så den anden vej:
Troels Lyby er 50, og Cecilie Stenspil er 37.
Søren Fauli er 53, og Annika Lillelund Fauli er 37.
Bent Fabricius-Bjerre er 92 år, og Camilla Arndt er 50 år.