3 ting du bør overveje, når du arbejder hjemmefra
Karriere og penge

Tre ting du bør overveje, når du arbejder hjemmefra

5. maj 2020
af Amanda Stensgaard
Foto: Shutterstock
Kører du nystrøget skjorte eller joggingbukser, når du arbejder hjemmefra? Erhvervscoach Loa Gottlieb guider her til, hvordan du får det bedste ud af hjemmekontoret.

Forkortelsen er WFH – working from home – og muligvis skal vi stifte større kendskab med fænomenet fremover.

Vi kan ikke spå om fremtiden, men erhvervscoach Loa Gottlieb tror, at flere virksomheder vil være fleksible over for nye arbejdsvaner efter coronavirussen.

– Meget er baseret på vaner, og jeg tror helt klart, at virksomhederne kan se nogle fordele ved hjemmearbejde og den anderledes måde at holde møder, som de vil tage med sig fremadrettet, siger hun.

Farvel til kropslig kontakt

Men vi skal være opmærksomme på det, der går tabt, når vi mødes med en skærm imellem os.

Den kropslige kommunikation bliver ikke aktiveret, når vi holder virtuelle møder, og det stiller nye krav til, hvordan vi skal kompensere for manglende fysisk nærvær, mener Loa Gottlieb, der også er uddannet sexolog.

– Som sexolog har jeg fokus på at skabe kropslig forbindelse mellem mennesker – ikke seksuel, men kropslig. Når vi får et kærligt klap på skulderen af vores kollega, udløser det oxytocin i hjernen, og det føles dejligt og styrker lysten til at forbinde os med det andet menneske. Men det sker ikke, når vi mødes online, og det må vi være bevidste om, siger Loa Gottlieb.

Kig hinanden i øjnene

Ifølge Loa Gottlieb skal vi kompensere for den del af arbejdet, hvor vi smalltalker og mærker hinanden an. Hun kaldet det ’den tabte dimension’. Normalt er alle vores sanser i spil, imens vi er på arbejde, men nu er det kun syns- og høresansen, og det kræver øget bevidsthed.

– Første skridt er at anerkende at vi har mindre til rådighed i den her arbejdsform. Dernæst skal vi gøre os mere umage end ellers med at se hinanden i øjnene og være mentalt tilstede, når vi deltager i et møde. Det er ikke altid, at alle kan ses på skærmen på én gang, og det kan være frustrerende, fordi man derved mister en væsentlig del af nærværet, siger Loa Gottlieb.

Derfor er hendes bedste råd, at man forbereder sig inden et onlinemøde, så man er i ro og opmærksom, imens det står på. Og hvis man efterfølgende er udkørt, fordi den øgede opmærksomhed tærer på energien, kan det være godt bevidst at opsøge nydelse.

– Inden mødestart kan det være klogt at bruge et par minutter på at ’tune’ ind og spørge sig selv: Er jeg i ro? Er jeg opmærksom? For det kræver mere af vores bevidsthed at være på arbejde hjemmefra, siger hun.

– Derfor skal vi også kompensere for det. Vi bliver nødt til at være gode ved os selv, så vi ikke bliver helt onlineinficerede. En idé kan være at sætte sig i solen med en kop te midt på dagen, gå en tur eller tage et varmt bad, hvor man tjekker ind med sig selv og gør det til en nydelsespraksis.

Den kropslige sansning er én ting, vi skal være opmærksomme på, men der er flere ting, som er gode at have for øje, når vi arbejder derhjemme.

Tre ting du bør overveje, når du arbejder hjemmefra

Hvordan er du opmærksom?
Onlinemøder forlanger mere af os. Det er sværere at aflæse kropssprog, og det er ikke altid, at alle kan ses på skærmen samtidig. Derfor må vi gøre os umage med at se hinanden i øjnene og forberede os på mødet, så vi har den mentale ro og opmærksomhed, det kræver.

Husker du at være god ved dig selv?
Når vi går på arbejde, er det en del af hverdagen at smalltalke med kollegaerne, give et kærligt skulderklap eller en velfortjent high five. De ting spiller en rolle for vores trivsel, men de udebliver, når kontoret rykkes hjem i privaten. Derfor skal vi kompensere for det manglende fysiske nærvær ved at være ekstra gode ved vores krop og sætte fokus på nydelse.

Hvad værdsætter du?
Nogle trives bedst med fuld makeup og nystrøget skjorte. Andre klarer hellere arbejdet iført uldsokker og forvaskede natbuker. Nogle arbejder bedst fra morgenstunden, imens andre er natteravne. Det hele er okay, for vi er ikke ens. Og den nye måde at arbejde på giver os faktisk en unik mulighed for at finde ud af, hvad vi hver især værdsætter.

3 ting du bør overveje, når du arbejder hjemmefra

Nye vaner

Loa Gottlieb anerkender, at omstillingen kan være svær. Men nød lærer nøgen kvinde at spinde, og tilsyneladende har vi allerede lært et par ting.

Heriblandt at balance er et nøgleord, og at hjemmearbejdet åbner op for en ny række muligheder.

– Coronavirussen har givet en enestående mulighed for at lære os at mærke efter. Det er et kæmpe privilegie at kunne stå op og vurdere, hvad der matcher dagens energi og temperament. Har man brug for en dag i en flot skjorte eller en dag i yogatøj og bare tæer? Normalt følger vi jo bare samfundets vaner, men det er individuelt, hvad der fungerer for os, og nu har vi mulighed for at blive bevidste om vores behov, siger Loa Gottlieb.

– Derudover er det min klare opfattelse, af flere er begyndt at se muligheder fremfor begrænsninger.
Den store frustration ligger nogle uger tilbage. Jeg oplevede, at folk græd og var nærmest deprimerede i starten, men nu virker det til, at der er kommet mere ro på, fordi mange har lært at balancere hoved og krop.

Chefens tillid

Lea Gottlieb håber, at den stigende trivsel blandt hjemmearbejderne kaster nogle nye arbejdsmodeller af sig.

– Virksomhederne kan jo se, at de godt kan holde fast i folk, selvom de har større fleksibilitet i forhold til, hvor de sidder, og hvornår på dagen de arbejder. Men tillid spiller selvfølgelig en rolle. Det er vigtigt, at lederens udgangspunkt er, at medarbejderne gør, hvad de kan. Jeg har talt med medarbejdere, hvor lederen nærmest kontrollerer dem, og der er virkelig undergravende, siger Loa Gottlieb.

Ifølge hende skal en holdbar Work From Home-model altså bygge på tillid mellem leder og medarbejder, bevidsthed under onlinemøder og kropslig kompensation. Eksempelvis ved at tillade sig selv mere nydelse. Og så skal man huske på, at alle håndterer hjemmearbejde forskelligt.

– Jeg giver aldrig råd til, hvad der fungerer for alle. I stedet er jeg omhyggelig med at lære folk at lytte til dem selv, siger Loa Gottlieb.

Læs også