Dit liv

Claudia Rex: "Min OCD fik mig til at tro, at jeg kunne slå ihjel"

Claudia Rex har lidt af OCD det meste af livet. Lidelsen fik hende til at tro, hun havde en energi, der kunne slå folk ihjel. Da hun blev mor sidste år, blussede OCD'en op igen.

Radiovært og tidligere danser Claudia Rex har levet med OCD, siden hun var fem år gammel.

Hun var sikker på, at hun havde en energi, der kunne slå folk rundt om hende ihjel. 

- Jeg var bange for, at jeg var gud. At jeg havde nogle specielle energier, der gjorde, at jeg var herre over deres skæbne.
 
- Min OCD var meget baseret på dødsangst. Jeg var bange for at miste min mor og far, siger hun.
 
Derfor havde hun en række forskellige tvangshandlinger, hun skulle udføre for at passe på menneskerne omkring hende. Det gik blandt andet ud på, at pege hendes "energi" væk fra andre mennesker. 
 
Det handlede også om, at hun ikke måtte gå på en bestemt måde eller spise på en bestemt måde. For så ville der ske noget med hendes familie.
 
I de perioder, hvor OCD’en fyldte allermest, beskriver hun det som om, at hendes OCS fyldte 95 procent af hendes vågne tid.
 

OCD (Obsessive compulsive disorder)

Er en angstlidelse, der er karakteriseret ved tvangstanker og/eller tvangshandlinger.

Tvangstanker er ubehagelige og ofte svære at slippe af med.

Tvangshandlingerne består af rituelle handle mønstre, som personen oplever, at han eller hun skal udføre - ellers sker der noget katastrofalt.

Kilde: Psykiatrifonden

Min OCD blussede op, da jeg blev mor

Efter Claudia Rex havde været i behandling, følte hun, at hun havde fået nogenlunde styr på OCD'en. Men lidelsen blussede op igen, da hun i 2019 blev mor.

- Jeg har arbejdet med min OCD i mange år og har været i behandling adskillige gange. Og den OCD havde jeg egentlig fået rimelig godt styr på. Men i og med, at man får en lille søn, så sker der bare noget i ens krop. Man får en eller anden form for beskyttertrang.

- Så når man er i sådan en helt vildt ukendt, sårbar, ny situation, som en nybagt mor er, så så den satan bare sit snit til at komme frem og overtage 95 procent af min tid igen.

I videoen fortæller Claudia Rex om, hvad hendes OCD fik hende til at gøre

Claudia Rex' OCD handlede igen om, at der kunne ske noget med hendes nærmeste, men primært hendes nyfødte søn.

- Det tog mig nogle gange en halv time at få udvalgt den rigtige kaffekop. Så gik jeg frem og tilbage mellem kaffemaskinen og skabet. Til sidst tager man et valg, og så "satser" man, siger hun.

Hun tænkte, at der ville ske noget med sin søn, hvis hun valgte den forkerte kop.

Klik her og se hele interviewet med Claudia Rex

Læs mere om: