https://imgix.femina.dk/media/67ca737a548345b0942e42762ca0f0a5.jpg
Selvudvikling

Er dronningen et forbillede for ligestillingen?

28. marts 2012
af Renée Toft Simonsen
Det jeg opfatter som den største forudsætning for, at kvinder kan gøre karriere og være mor på samme tid, er selvfølgelig, at der kan skaffes ordentlig pasning af afkommet, og at man kan få hele menageriet med arbejde, hus og have til at hænge sammen. Og her må vi jo nok erkende, at dronningen er langt foran de fleste af os andre

Der er forskere, som mener, at Dronning Margrethe er et scoop for ligestillingen. Det læste jeg om for ikke så længe siden: "Selv om dronningen aldrig er gået ind i ligestillingsdebatten, har hun inspireret mange kvinder," stod der. Og det skal såmænd nok passe, at vores dronning er en inspiration for mange kvinder. Hun er både klog og kunstnerisk, og hun forstår at føre sig med vid og ynde, alle steder hun kommer frem.

Men hvordan pokker hun lige skulle være et scoop for ligestillingen, er mig alligevel en gåde? Det, der blev fremhævet i artiklen, var, at dronningen er eksponent for, at rollen som mor ikke behøver at fylde hele éns liv, og at hun viser, at det sagtens er muligt for kvinder at have en karriere ved siden af moderrollen. Nu ved jeg ikke, om det at være landets dronning overhovedet kan kaldes at gøre karriere? Jeg mener - der er i hvert fald ikke nogen af os andre, der kan vælge faget, om man så må sige. På en måde er det nok mere præcist at kalde det for et stykke arbejde, som hun er født til at udføre, og som hun gør rigtig godt.

Men det, jeg opfatter som den største forudsætning for, at kvinder kan gøre karriere og være mor på samme tid, er selvfølgelig, at der kan skaffes ordentlig pasning af afkommet, og at man kan få hele menageriet med arbejde, hus og have til at hænge sammen. Og her må vi jo nok erkende, at dronningen er langt foran de fleste af os andre, medmindre vi er ekstremt velhavende. For det første er det nok de færreste, som har fast, hjemmeboende barnepige og råd til at transportere hende med sig, hvorhen man end færdes (hvorfor det aldrig ville blive noget problem at have børnene med sig overalt). Der er heller ikke mange af os, som har huset fyldt med tjenestefolk til at pudse vinduer, vaske gulve, skifte sengetøj, købe ind, lave mad og skrive mails samt afhente tøjet hos modehandlerne, vaske bilen, og hvad der ellers sådan lige hører hverdagen til af små og store pligter, som ellers kan holde én beskæftiget til langt ud på aftenen, når man både har karriere og børn at passe.

Dermed være ikke sagt, at vores dronning ikke udfører et væsentligt og vigtigt stykke arbejde - for det er jeg sikker på hun gør. Og dét arbejde har hun forstået at kombinere med det at være mor, det er sikkert og vist. Ja, faktisk er der ingen tvivl om, at Dronning Margrethe er mange vidunderlige ting - men at være et lysende symbol på ligestilling er efter min mening bare ikke en af dem.

Kærlig hilsen
Renée

FLERE KLUMMER

Tine Bendixen: Alt er forbudt

Julia Lahme: Øretævernes vendeplads

Læs også