https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/sex-og-psykologi/klummer/renee-toft-simonsen/1011-renee/1011-renee-3-kopi-2_5.jpg
Selvudvikling

Forbud mod burka og stiletter

2. februar 2011
af Renée Toft Simonsen
Kunne det ske i Danmark, at vi begyndte at forbyde folk at bære en klædedragt, der slører deres ansigt? Og hvis man pludselig ikke må sløre sit ansigt, må mine børn så stadig arbejde i Tivolifriheden om sommeren klædt ud i bamsedragter?

Et burkaspøgelse går gennem Europa! Sådan skriver Brendan O'Neill, der er britisk forfatter og samfundsdebattør. Hans artikel er utrolig fascinerende for et friheds- og toleranceelskende menneske som mig. Både i Frankrig og Belgien har man ved lov forbudt kvinder at bære burka eller niqab, hvilket får én til at tro, at disse kvinder eller deres klæder må være meget farlige, siden det er nødvendigt ligefrem at lovgive mod dem. Men intet har endnu vist, at disse kvinder eller deres måde at udtrykke deres religion på er samfundsskadeligt på nogen måde. O'Neill mener, at forbuddene er udtryk for et Europa, der ikke længere forstår betydningen og vigtigheden af et af oplysningstidens største idealer - tolerancen. Og noget kunne tyde på, at manden har ret, idet det er et helt ubetydeligt antal kvinder, der vælger at rende rundt i dette mærkelige teltagtige gevandt. Ud af en muslimsk befolkningsgruppe på en halv million i Belgien er det ca. de 30, der har valgt at sløre deres ansigt. Og ud af Frankrigs 5 millioner muslimer er det ca. 2000, der går med enten burka eller niqab. Det kan ikke siges at være mange uanset, hvordan vi vender og drejer det!

Spørgsmålet for mig er altid, hvad pokker bliver det næste? Kunne den slags ske i Danmark, at vi begyndte at forbyde folk at bære en klædedragt, der slører deres ansigt? Og hvis man pludselig ikke må sløre sit ansigt, må mine børn så stadig arbejde i Tivolifriheden om sommeren klædt ud i bamsedragter? Ja, det kan blive omfattende med den slags lovgivning.
Personligt synes jeg, burkaen er ret bizar og tænker, at den må være utrolig hæmmende for kroppens bevægelsesfrihed og derfor ret irriterende at have på, men sådan tænker jeg altså også om stilethæle! Jeg finder heller ikke burkaen hverken køn eller attråværdig, men jeg kunne da aldrig nogensinde finde på at sige til andre, at de ikke må klæde sig sådan, hvis det er det, de har lyst til. Højhælede sko mener jeg bestemt heller ikke, vi skal forbyde, selv om der kan være stor fare forbundet med at have dem på, såsom brækkede ankler og maste tæer, når man danser.

Vi bør tolerere muslimske kvinders valg af at gå i burka, men vi behøver ikke respektere det; men deres ret til religionsfrihed er vigtigere end personlige antipatier. Der er noget fuldstændig forkert ved at lovgive sig ud af undertrykkelse ved at lovgive om symbolet på den. Det ville da være noget mere konstruktivt at forsøge at hjælpe disse kvinder ud af arbejdsløshed, fattigdom og racisme.

Man kan måske nok overtale folk til at skifte holdning, men man kan ikke kommandere dem til det. Hvilket også kunne siges på godt gammeldags dansk: Man kan trække hesten til truget, men man kan ikke tvinge den til at drikke.
Kærlig hilsen
Renée

LÆS OGSÅ:

https://imgix.femina.dk/legacy/media/d07a1f4330a644e6b6af9b782410e35d.jpg
https://imgix.femina.dk/legacy/media/f22c71648e58431caaceb356c9c5376b.jpg

Læs også