Anna_Mejlhede
Brevkasse

Vi har aftalt ikke at give julegaver. Nu har jeg fortrudt

15. december 2023
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Nå, men sagen er, at nu har jeg fortrudt. Min mand mener til gengæld, at bordet fanger, og de eneste gaver, der skal købes, er til vores voksne børn." Læs denne uges brev til Anna Mejlhede.

Hej Anna

Her så tæt på julen er min mand og jeg stadig uenige om, hvad vi gør med julegaver til hinanden.

For nogle måneder siden kom jeg lidt kækt til at nævne for ham, at vi måske skulle lade være med at give hinanden gaver i år.

Det har vi ellers gjort i alle de godt 20 år, vi har været gift. Også selv om vi ind imellem ikke rigtigt har ønsket os noget, og gaverne til hinanden er blevet til lækre håndklæder, støvsuger og den slags, vi alligevel ville have købt til fælles bedste.

Nå, men sagen er, at nu har jeg fortrudt. Min mand mener til gengæld, at bordet fanger, og de eneste gaver, der skal købes, er til vores voksne børn.

Det passer ham fint, og det passer i princippet også vores fælles syn på forbrug og overforbrug.

Men jeg kan mærke en tristhed i mig selv over det her. Mit barnlige sind har taget over, måske. Og hvad så? Er det ikke okay i julen? Men hvad kan jeg sige for at blødgøre min ret stædige mand?

De bedste hilsner Beth

Kære Beth

Julen er for børn – og dem, som kan huske, hvordan det var at være det. Og nu er der jo dét med julegaver, at selv de små af slagsen giver os fornemmelsen af, at denne højtid er særlig.

Kan du ikke sige det lige ud ad posen til din mand, at julen trækker det barnlige i din sjæl helt op til overfladen? Det er da slet ikke noget at være flov over.

For hvem kan ikke mærke den syvårige udgave af os selv, lige så snart julen står for døren?

Medmindre et besøg i de lokale genbrugsbutikker tæller med som overforbrug i din mands optik, så kan I sagtens finde noget at give hinanden, uden at det bliver forbrugsfest.

En anden mulighed kunne også være, at I giver hinanden et hyggeligt weekendophold et sted i Danmark. Det behøver ikke kræve de store forberedelser eller vende vrangen ud på økonomien at lægge den slags små oplevelser under træet.

Mon ikke din mand lader sig blødgøre, når det går op for ham, at han slet ikke behøver stæse rundt og købe unødvendige dimser og ting – to sekunder i juleaften?

Jeg er af den holdning, at intet på bordet fanger så meget, at man ikke har lov til at ændre mening. Et smukt julebord kan dækkes på utallige måder. Find en, der også glæder din stædige julemand.

Kærlig hilsen Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også