https://imgix.femina.dk/2021-04-20/rts1167.jpg
Brev til Renée

Brev til Renée: Min kæreste og jeg er uenige om, hvor tit vi skal lufte ud

6. april 2021
af Renée Toft Simonsen
Foto: Runolfur Gudbjørnsson
"Min mands holdning er, at jeg er hysterisk, og han siger, at jeg ikke kan stole på Netatmos tal." Læs denne uges brev til Renée.

Kære Renée,

Min mand og jeg har en lille søn. Vi følger begge samtlige officielle anbefalinger i forhold til vores søn.

Jeg vil gerne følge anbefalingerne om at lufte ud tre gange dagligt af 5-10 minutter med gennemtræk i hele huset, men det skaber splid med min mand.

Jeg har en fast rutine om at gøre det under sønnikes morgenlur, hvor far stadig sover, under eftermiddagsluren, hvor far er på arbejde, og så igen om aftenen efter aftensmaden.

Da min søn ikke skal udsættes for træk, tager jeg aftenturen i to trin: Først i børneværelset, mens vi giver ham aftengrød i stuen, så der er friskt, når han puttes.

Og så resten af huset, når han er lagt. Så kan døren ind til hans værelse stå åben over natten af hensyn til CO2-niveauet, sådan som det anbefales af Bolius.

Det er dog den sidste udluftning, der får min mand i det røde felt, fordi det er koldt.

Jeg hader det også selv, men føler, at det er vores pligt. Jeg sætter tid på, så jeg gør det så kort som muligt.

Vi har sat Netatmo op i huset, som måler luftkvaliteten, og her bruger jeg graferne som guide til at udlufte så kort tid som muligt.

Her kan jeg se, at CO2-niveauerne bliver for høje i hele huset, hvis jeg ikke gennemfører aftenudluftningen.

Vores dreng har astmatisk bronkitis og børneeksem og er dermed i risikozonen for at udvikle astma.

Min mands holdning er, at jeg er hysterisk, og han siger, at jeg ikke kan stole på Netatmos tal.

Jeg kan ikke se, at det kan være hysteri at følge de officielle anbefalinger med henblik på at sikre god luftkvalitet – ikke mindst til vores søn.

Jeg skriver til dig, fordi det skaber dårlig stemning hver evig eneste gang, og jeg bliver såret over, at min mand opfatter mig som hysterisk.

Kærlig hilsen,

Biggi

Kære Biggi,

Jeg kender ikke de officielle anbefalinger om udluftning, du følger, men er sikker på, de er rigtig gode og sunde.

Hvorvidt man skal følge alle anbefalinger fra officiel side eller alt det, lægen siger, kan jeg være meget i tvivl om.

I tvivl, fordi hvis man skulle gøre det, synes jeg næsten ikke, man kunne bestille andet.

Man har til enhver tid fundet ud af nye retningslinjer for sundhed, som i den næste generation har vist sig ikke at holde stik.

Et grelt eksempel er den måde, man i gamle dage snørede spædbørn ind, så de kunne lære ikke at græde og skabe sig.

Skal man give børn fedt i maden, er det sundt for børn at drikke mælk, eller er det ikke sundt?

For mig at se er det der med at følge alle regler for sundhed en jungle, og hvis man vælger at følge nogle, men ikke andre, er det så godt nok, gør det en forskel reelt?

Det er svært, og vi gør alle sammen vores bedste. Jeg tænker dog, at udluftning er en rigtig god ting, især når jeres lille dreng har astmatisk bronkitis og børneeksem, og det er godt, at du er sådan en opmærksom mor.

Men måske er det ikke nødvendigt at følge anbefalingerne fuldstændig slavisk? Jeg ved ikke, om du er hysterisk, du skal i al fald ikke tale negativt til og om dig selv, det er ikke sundt.

Og er vi ikke alle sammen lidt hysteriske en gang imellem bare på forskellige områder?

Det vigtige er nok at få øje på os selv, vores egen praksis, og så blive opmærksom på, om den er hensigtsmæssig i vores hverdagsliv, eller om den bliver forstyrrende i vores relationer.

Hvis et eller andet, vi går meget op i, skaber skænderier og dårlig stemning, så tænker jeg egentlig, at det kan være lige så usundt som at springe en enkelt udluftning over.

Så hvis jeg skal råde dig, ville jeg nok sige, at de to første udluftninger, du foretager, generer ingen, de bliver gjort på en måde, så ingen bliver kolde eller irriterede.

Den sidste aftenudluftning, som du laver på din søns værelse, er også OK, men så ville jeg, hvis jeg var dig, springe over den udluftning af resten af huset, som din mand bliver så irriteret over.

Jeg tror allerede, du lufter mere ud end gennemsnitsfamilien, du lufter i al fald mere ud, end jeg gør, så jeg synes, du skal sige pyt til den allersidste udluftning og så forsøge at være tilfreds med, at du har fået luftet så grundigt ud resten af dagen.

Og uden at være ekspert på området med udluftning eller astmatisk bronkitis vil jeg umiddelbart mene, at jeres søn ikke er i fare, hvis du springer den sidste udluftning over.

I stedet synes jeg, du tager det hensyn, din mand beder dig om, og det med at tage hensyn til hinanden er også en vigtig del af at være i et godt, kærligt ægteskab og skabe en god stemning for vores børn at vokse op i.

Jeg tror også, at præcis det at være mor og passe godt på vores børn er så stor en opgave, at vi indimellem kan føle os tynget af den, for hvad nu, hvis vi begår fejl?

Til det kan jeg sige, at du kan tage det helt roligt, for du kommer til at begå fejl, sikkert masser af dem, så det, der kunne være en ret god idé, var, hvis du kunne begynde med at tilgive dig selv for alle de fejl, du kommer til at begå over for din søn.

Til sidst vil jeg sige, at nogle gange er det også sådan, at vi kæmper nogle kampe om noget bestemt, men i virkeligheden handler kampen om noget andet, uden vi ved det selv.

Jeg ved ikke, om det måske også kunne forholde sig sådan hjemme hos dig, men det var en af de tanker, jeg fik, mens jeg læste dit brev.

Hvis det intet har på sig, springer du bare op og falder ned på den. Nu fik jeg i al fald luftet den.

Kærlig hilsen,

Renée

SKRIV TIL RENÉE

Cand.psych. Renée Toft Simonsen giver hver uge gode råd og kærlige indspark til læserne. Du kan spørge om alt, hvad der hører kvindelivet til. Send en e-mail til renee@femina.dk.

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte i de breve, der bringes i bladet. Da Renée modtager mange breve, kan der gå et stykke tid, før du modtager svar. Kun de breve, der bringes i bladet, får svar.

Læs også