Nikolines brevkasse: Illustration af kvinde der går med krum ryg.
Annas brevkasse

Nikolines brevkasse: Jeg føler mig fanget

23. oktober 2017
tekst og illustration af Nikoline Werdelin.
I denne uge i Nikolines brevkasse, handler det om, når hverdagen simpelthen bare bliver for meget.
Brevkasseredaktør

Kære Nikoline

Jeg har brug for et godt råd til at komme videre, for jeg føler mig fanget i hverdagens trummerum. Jeg har haft det samme kontorjob i mange år. Det er egentlig godt nok, men fagligt er det ensformigt, og kontorsnakken ligner sig selv dag efter dag. For nogle ville det være oplagt at søge et mere spændende job, men det tør jeg ikke kaste mig ud i. Min mand er selvstændig, og hans firma går ikke godt for tiden, så vi er afhængige af min faste indtægt.

Nikolines brevkasse: Hun udnytter min hjælpsomhed

På grund af problemerne med firmaet er min mand meget ophængt, og jeg er alene om at købe ind og fodre vores tre store børn af, hjælpe med lektier, lufte hunden og passe huset. Samtidig er mine forældre oppe i årene og har også brug for min hjælp.

Jeg føler, at jeg konstant småløber på vej mellem de forskellige opgaver, jeg har påtaget mig – og har af og til mest lyst til at stikke af fra det hele! Slippe for alle kravene og være i fred! Men det går jo heller ikke… Kan du forstå min frustration?

Håbefulde hilsener, Jette

Kære Jette

Ja, det kan jeg. Og jeg tror, du skal uddelegere og tale ganske alvorligt med din mand om at ryste posen med jeres livs elementer – og prøve at lægge et nyt puslespil. Den måde at være i tilværelsen, som du beskriver, giver uvægerligt stress – og hvad værre er: minut for minut mangler du glæden.

Nikolines brevkasse: Min mormor respekterer ikke mit privatliv

Helt akut må I sætte jer med børnene og omstrukturere hverdagen. Jeres børn må have en maddag hver – og du kan købe ind på nettet, så varerne bliver bragt. Børnene må også tage tørnen med hunden – eller din mand må tage den med på arbejde – det kan han vel, hvis han er selvstændig. Har du søskende, der kan hjælpe med dine forældre – og får dine forældre al den hjælp, de kan, fra kommunen?

Når I har disse samtaler, kan det være, I genvælger mange ting… men du må ikke føle dig så fastlåst som nu. Aftal også nogle deadlines med din mand: hvis det ikke bliver bedre med hans firma inden en bestemt dato, må I tage det hele op igen. Hvilke andre muligheder for job har han? Hvad skal der til?

Nikolines brevkasse: Min svigerdatter afviser mig

Prøv – blot som inspiration – at læse ”Og den store flugt” af Andrea Hejlskov. Det er en vidunderlig selvbiografisk fortælling om en familie, der tager konsekvensen af, at deres tilværelse er blevet nonstopløb i et hamsterhjul. De siger nej til det groteske vækstideal, forureningen, adskillelsen fra naturen. Og det er svært, sjovt og dybt interessant at følge, hvad der sker.

At du ikke har kræfter til at finde et mere spændende job, forstår jeg. Lad det vente lidt og nyd, at dit arbejde ikke er så krævende. Lige nu tror jeg, der skal ro på.

Varme hilsener, Nikoline

Læs også