Anna_Mejlhede
Annas brevkasse

Mine forældre har altid drømt om at invitere os på et hotelophold til jul, men min mand vil ikke med

7. december 2023
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Mine forældre er kede af det. Og jeg er ked af det. Jeg har tænkt på at tage af sted uden min mand, men så vil vores børn heller ikke med: ”Far skal ikke sidde alene juleaften”, siger de." Læs denne uges brev til Anna Mejlhede.

Kære Anna

Hos os er julen allerede et ømtåeligt emne. Mine forældre har overrasket alt og alle og har inviteret min bror og mig og vores respektive familier på hotelophold i Tyskland julen over.

De siger, at det er noget, de altid har haft lyst til, og nu skal det være: ”Man ved jo aldrig, hvor længe helbredet holder”. Det er jo egentlig en rørende gestus, at de vil have os alle sammen med.

Men min mand gider ikke. Fire dage sammen på den måde er for meget for ham. ”Kan du ikke bare tage med for min skyld?”, har jeg tigget ham. Men nej.

Mine forældre er kede af det. Og jeg er ked af det. Jeg har tænkt på at tage af sted uden min mand, men så vil vores børn heller ikke med: ”Far skal ikke sidde alene juleaften”, siger de.

Og det bryder jeg mig da heller ikke om, selv om jeg er skuffet over, at min mand ikke lige kan give mine aldrende forældre den oplevelse. Synes du, jeg skal tage med til Tyskland alene?

Venlig hilsen Kirstine

Kære Kirstine

Det er sjældent nogen nem øvelse at fordele sig selv i julen, så alle bliver glade. Ofte må der hugges en hæl og klippes en tå, så julesokken passer.

Af samme grund fordeler mange familier julen, så man på skift er hos hinandens respektive familie. Når nu din mand kommer til at være alene i julen, hvis han bliver hjemme, lyder det dog ikke til, at hans forældre er en del af ligningen.

Er der en mulighed for, at du forsigtigt kan trykke din mand lidt mere på maven i håb om, at han måske står til at rokke? Måske har han bare brug for mere tid til at sluge kamelen. Fire dage er trods alt til at overse.

I bor vel ikke på samme værelse alle sammen, men har et sted at trække jer tilbage til? Kunne I ikke aftale med dine forældre, at du og din mand får lidt tid for jer selv i løbet af dagene, så han ikke skal frygte for at få siddet lårene af.

Julen er en af årets helt store udfordringer. Både når man har familie, og når man ikke har det. Alting sættes på spidsen, forstørres og forvikles af alle de store forventninger, der knytter sig til lige præcis denne højtid.

Det er ikke uden grund, at mange af os sidder forvirrede tilbage den 1. januar med den fade smag i munden af, at endnu en jul slet ikke blev, som vi håbede. For ingen jul i verden kan leve op til alt det, vi stopper i den.

Når julen står for døren, rotter den sig nemt sammen med vores mest hårdnakkede og barnlige ideer om, hvad den skal kunne. Og før vi ved af det, har den jongleret fuldstændig rundt med vores følelser og boret sine spidse grannåle ind lige der, hvor vi er ømmest.

Hvis din mand på ingen måde har lyst til at tage med, så overvej hvad der er vigtigst for dig. Vil du stadig nyde julen sammen med din øvrige familie, hvis ikke børnene tager med? Hvis svaret er ja, så er beslutningen på sin vis allerede taget – og den er fuldt ud gangbar.

Det her handler trods alt kun om en enkelt jul. Ikke samtlige højtider resten af dine forældres dage.

Kærlig hilsen Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også