Anna_Mejlhede_brevkasse
Annas brevkasse

Jeg har fået en ny søndagstradition. Nu har den givet mig en idé

20. december 2023
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Min mor mener derimod, at præsteembedet vil være for hårdt med alle de skæbner, en præst kommer i berøring med." Læs brevet til Anna Mejlhede.

Kære Anna

Jeg læser jævnligt din brevkasse, når jeg besøger min mor, og kan lide den, så nu prøver jeg lykken. For jeg er i tvivl om min fremtid.

Jeg fylder 30 til efteråret og er aldrig kommet i gang med en uddannelse, efter at jeg for fem år siden droppede ud af universitetet, hvor jeg læste dansk.

Jeg har haft forskellige jobs og er nu på andet år sekretær på et revisionskontor. Men jeg keder mig arbejdsmæssigt og føler også et tomrum i mit liv, selv om jeg har en dejlig, lille lejlighed og gode venner.

For et halvt års tid siden begyndte jeg at gå i kirke om søndagen. Det var rart. Og som tiden er gået, er tanken vokset hos mig, om jeg skulle uddanne mig til præst.

Jeg har et supergodt gennemsnit fra gymnasiet. Jeg sang i kirkekor i flere år og har altid været optaget af eksistentielle og trosrelaterede emner.

Endelig er der noget, der føles som det helt rigtige. Min mor mener derimod, at præsteembedet vil være for hårdt med alle de skæbner, en præst kommer i berøring med.

Skal jeg bare kaste mig ud i det? Jeg bliver jo ikke yngre.

KH

Marie-Louise

Kære Marie-Louise

Jeg tror egentlig, at alle typer jobs, hvor man kommer tæt på andre mennesker, er krævende. Men lad dig endelig ikke skræmme væk af den grund.

For det er ofte de svære opgaver, der rummer den største og dybeste fornemmelse af meningsfuldhed.

Helt overordnet set kræver et præsteembede, at man ikke er bange for at være i stue med andre menneskers store følelser. Såvel de sorgfulde som de glædesfyldte.

Kedeligt eller ligegyldigt bliver det aldrig at være i daglig berøring med menneskers livsfortællinger.

For ikke at male billedet alt for lyserødt, så kræver et præsteembede, at man er god til at slukke sin telefon og mail, når man har fri.

”Det grænseløse arbejde” kræver øvelse, for ingen mennesker kan tåle at være nærværende og ”på” uden ophør. Heller ikke præster.

En teologisk embedseksamen kan i øvrigt også bruges i andre sammenhænge end Folkekirken. Selv var jeg højskolelærer, inden jeg blev præst.

Og på basis af seks år som sognepræst, arbejdede jeg igennem tre år som projektleder i et HR-konsulentfirma, hvor mennesker i jobmæssige forandringer var fokusområdet.

Mulighederne med en teologisk eksamen er med andre ord vidt forgrenede.

Et andet plus ved denne uddannelse er, at du i højere grad end på andre uddannelser vil komme til at læse sammen med andre ”modne” unge.

Nogle der, ligesom dig, har haft et andet arbejds- eller studieliv før teologien.God vind til alle dine sejl! Jeg er sikker på, at de vil bære dig godt videre til et arbejdsliv, du vil finde både meningsfuldt og givende.

Kærlig hilsen

Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også