Tegning af Nikoline Werdelin - kvinde hjælper fuld mand
Annas brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: Min mand drikker sig fra sans og samling

7. september 2018
tekst og illustration af Nikoline Werdelin
Denne læser ved ikke, hvordan hun skal til at tackle sin mand, som i sociale sammenhænge altid drikker sig så fuld, at det ofte fører til alvorlige situationer. Læs, hvad Nikoline Werdelins svar.

Til Nikoline Werdelin

Mange tak for din brevkasse med de virkelig gode svar, du giver til dem, som skriver til dig. Jeg har et stort problem. Når min mand og jeg er inviteret til fest eller bare sammen med familien, drikker han for meget. Han drikker for hurtigt og meget, så han ikke kan styre det.

Der sker ofte alvorlige ting i de situationer. Han falder, kan ikke finde toilettet om natten, smadrer ting i fald og meget andet, som han ikke kan huske dagen efter.

Jeg har talt med ham om det, men han bliver bare gal og mener, at jeg ikke forstår det. Jeg mener, han drikker for hurtigt og for meget, så han bliver så fuld, at jeg ikke kan tale ham til fornuft. Han kan ikke se, at der er et problem. Hvad kan jeg gøre? Det er ikke rart, at jeg, hver gang vi er inviteret ud eller har gæster, skal være nervøs for, hvordan det skal ende. Sådan har det været i mange år. Jeg håber, at du kan hjælpe mig.

Med venlig hilsen, Ditte

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Jeg er nervøs for, at han ødelægger min datters konfirmation

Kære Ditte

Det er meget rystende, det, du fortæller. Din mand er det, man kalder ”blackout drunk” på engelsk. Jeg håber, du forstår noget engelsk, for så kan du prøve at google dette udtryk og læse om mange mennesker, der drikker på den måde, du beskriver.

Nogle mennesker kan ikke tåle alkohol.
Når de først får alkohol i blodet, kan de ikke standse – og bliver ved, til de falder om. At din mand bliver vred og ikke kan huske noget, gør kun problemet tydeligere. Det største problem inden for alkoholmisbrug er benægtelse. Den, der drikker, kan ikke selv se det. Det er et trick, hjernen foretager, fordi al balladen er for skamfuld at tænke på – og fordi mennesker, der drikker for meget, er rædselsslagne ved tanken om livet uden.

Du kan ikke redde din mand – han kan kun selv gå derhen, hvor der er hjælp at hente. Hvis han kom i behandling, ville han møde mange andre, der drikker på samme måde og ikke selv kan se det – han ville få åbnet sine øjne og få hjælp til at stoppe. Han ville også blive undervist i, hvor farligt det er at drikke på denne måde – han risikerer at dø længe før tid.

Men du kan ikke række ud efter hjælp for ham. Du kan kun gøre det for dig selv. Jeg vil anbefale dig at gå på nettet og skynde dig at finde den nærmeste Al-Anon-gruppe. Gå til møder med dem, og tal om det, du oplever – og lyt til det, de andre siger. Alle, der lever sammen med en aktiv over­forbruger af alkohol, bliver viklet ind i misbruget. Du bærer over med din mand, hjælper ham i seng, klinker skårene og er nærmest hans mor. Du må i første omgang tage hånd om dit eget mønster.

Hvis I har børn, så tal med dem om det hele. Vær ærlig. Ring til AA eller en anden alkoholrådgivning, og fortæl om det, du oplever. De vil også kunne fortælle dig, hvor du kan få hjælp – og hvor din mand kan få hjælp, hvis han en dag er parat. Tak for din store tillid.

Varme hilsener og en masse styrke, Nikoline

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Jeg tør ikke overlade mit barn til min mor

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Min venindes nye kæreste virker forloren

Vil du skrive til Nikoline Werdelin?

Skriv til SØNDAG, Postboks 420,
0900 København C, og mærk kuverten
»Nikoline Werdelin«. Eller send en email til nikoline@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også