Brev til Nikoline Werdelin
Annas brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: "Hvordan tackler jeg min nye nabo?"

8. august 2019
tekst og illustration af Nikoline Werdelin
"Jeg har fået ny nabo i sommerhuset. Forleden fældede han et stort træ i skellet i indkørselsen. Jeg vil ikke optrappe en konflikt, men jeg synes, det var frækt af ham at fælde træet uden at spørge. Læs brevet til Nikoline Werdelin her."

Kære Nikoline Werdelin

Jeg arvede for flere år siden et dejligt sommerhus med en skøn naturgrund, hvor mine børn og jeg nu har holdt mange dejlige ferier og weekender. For et års tid siden fik vi en ny nabo, som meget hurtigt meddelte, at han gerne ville have fældet nogle af mine større træer, fordi de skyggede på hans grund. Jeg fik fældet det, der kastede skygge på hans terrasse, men de andre vil jeg ikke af med. Træerne stod der jo, før han købte sit hus, og jeg er glad for min frodige have.
Forleden havde han imidlertid fældet et træ, der stod i skellet mellem vores to indkørsler. Jeg synes, at det er frækt af ham ikke at orientere mig først, og samtidig kan jeg ikke se, at træet kan have generet ham. Nu står noget af stammen tilbage, og det ser grimt ud. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal tackle det. Jeg vil helst ikke optrappe en nabokonflikt, men samtidig vil jeg gerne forhindre, at han igen går amok med motorsaven. Har du et godt råd? Hilsen Træernes ven LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Ballade med underboen

Kære Træernes ven

Nej, hvor frækt! Jeg kan godt forstå, du bliver vred. Det er lidt af en magtmarkering fra din nye nabo, og jeg tror, det vil være bedst at markere tilbage. Der bliver nok ingen sangria på hinandens terrasser i solnedgangen, men du kan måske holde ham i skak og leve med ham, som USA lever med Nordkorea. Jeg synes, du skal gå derover, rank og fast og sige, at du ikke er vild med, at han har fældet træet i skellet. Tal tydeligt og roligt. Hvis han er fræk og siger, at det stod på hans grund eller lignende, så siger du bare ”Gode naboer taler med hinanden. Så lad os forhandle, når der er noget, der vedrører os begge.” Så ser du alvorligt på ham og går ind til dig selv. Prøv at booste dig selv, inden du gør det. Prøv at se ud, som om du har et par hitmænd i baghånden, som du kan bruge, hvis du vil. Og som om du har en hær af advokater med speciale i naboret og hævdsspørgsmål – og som om du i det hele taget er vant til at blive føjet.
Af og til møder man folk, som er vant til at mose sig frem og få deres vilje. Men man må tro på, at dialog nytter, og at ens egen styrke har betydning. Der er jo mange krige, der ikke bliver udkæmpet. Ofte er det nok at vise, at man har krigsmateriellet i orden. Mange hilsener Nikoline LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Vores nye naboer i sommerhuset er for frisindede Skriv til SØNDAG, Postboks 420, 0900 København C, og mærk kuverten »Nikoline Werdelin«. Eller send en email til nikoline@soendag.dk Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også