https://imgix.femina.dk/2021-09-07/anna_mejlhede_4.png
Annas brevkasse

Brev til Anna Mejlhede: Skylder jeg en fest?

31. august 2021
af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Jeg skylder jo dem, der inviterer mig til fester, at de også kommer til fest hos mig. Er det ikke det, der forventes og er god stil?" Læs denne uges brev til Anna.

Kære Anna

Jeg har en dejlig kreds af venner, som jeg har kendt i en del år. Vi er fælles om at kunne lide at gå i teatret, på museer, til koncerter og tage ud at spise sammen.

Men noget skiller os: De andre kan lide fester. Og det kan jeg ikke.

Igennem årene har jeg været inviteret til mange fødselsdagsfester og andre fester, og jeg har sagt ja til en del, men mest fordi jeg ikke syntes, jeg kunne være andet bekendt.

Nu er jeg nået dertil, hvor jeg tænker, at jeg ikke engang kan være bekendt at sige ja mere, fordi: Jeg skylder jo dem, der inviterer mig til fester, at de også kommer til fest hos mig.

Er det ikke det, der forventes og er god stil?

Eller kan jeg helt enkelt takke pænt nej fremover med den begrundelse?

Kh

Inge, i syv sind

Kære Inge i syv sind

Når dine venner inviterer til fest, er det, fordi de gerne vil dele en begivenhed med dig.

Det er næppe med den bagtanke, at du så skal besvare deres gestus med noget af samme skuffe.

Hvis de kender dig godt, ved de, at du ikke lige er festaben, der slår ud med armene og inviterer til bobler og canapéer i ét væk, men mest af alt nyder deres selskab i andre sammenhænge.

Som du beskriver det her, lyder det næsten, som om du står i en købmandsforretning.

Men venskaber trives dårligt under milli­meterretfærdighed. Selv om et venskab bestemt lever af gensidighed, så kan den slags komme til udtryk på mange måder.

Måske vil dine venner være glade for bare at komme til kaffe?

Hvad god stil er, handler sjældent om at give tilbage, præcis som vi får.

Forestil dig, hvilken besynderlig byttehandel det kunne ende ud i, hvis dine venner gav dig en vase i julegave, og du så kvitterede ved at give dem én nøjagtig magen til næste jul.

Det kunne da blive en slatten omgang udveksling, hvis ikke ligefrem fornærmende uopfindsom …

Husk dig selv på, at du jo giver af din opmærksomhed, din varme og trofasthed. Dine venner hygger sig med dig, lige præcis som det menneske du er!

Når du indbydes til fest igen, så tag med, hvis du har mod på det.

Men gør det uden dårlig samvittighed over, at du ikke dagen efter smider et festfyrværkeri af en invitation af sted med posten.

Alene det, at du troligt tropper op til fest hos dine venner, skønt det ikke lige er din livret, viser, at du både vil dem, påskønner dem – og holder af dem.

Kærlig hilsen

Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede. anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også