https://imgix.femina.dk/2022-06-07/anna_mejlhede_2.png
Annas brevkasse

Brev til Anna Mejlhede: Min søster bestemmer alt!

21. juni 2022
af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Og vores forældre accepterer bare hendes opførsel, det er som om, at de har en blind plet. De mener, at jeg må acceptere hende, som hun er. Men skal jeg affinde mig med det?" Læs denne uges brev til Anna Mejlhede.

Kære Anna

Jeg har en stor udfordring omkring relationen til min storesøster. Jeg elsker hende, men når jeg ser tilbage på det, kan jeg godt tænke, om mine forældre har forkælet hende for meget?

Hun har altid været den dominerende part af os to, og nu er hun blevet, hvad jeg vil kalde en rigtig lille dame. Når hun kommer forbi med sin kæreste og børn, giver hun mig besked på, hvad de gerne vil have til middag.

Hun kan også finde på at diktere, hvornår de gerne vil låne vores forældres bil (og de makker ret), eller hvornår hun vil låne vores forældres sommerhus.

På mærkelig vis bliver hendes sommerhusønsker altid imødekommet, hvor jeg ofte får afslag. Jeg har sagt til hende, at hun strammer den, men det er hun rimelig kold overfor.

Og vores forældre accepterer bare hendes opførsel, det er som om, at de har en blind plet. De mener, at jeg må acceptere hende, som hun er. Men skal jeg affinde mig med det?

Kh.

Lillesøsteren

Kære lillesøster

Udfordringen er jo, at du ikke kan bestemme over noget, der ikke er dit. Dermed hverken jeres forældres tid, bil eller sommerhus. Selv om det på mange måder virker groft urimeligt, så kan vi ikke kræve, at vores forældre altid skal fordele sol og vind lige. Ikke engang hvad arv angår.

I princippet kan forældre vælge, at det ene barn kun får tvangsarven på 10 procent, mens det andet barn får resten. Det er gudskelov de færreste forældre, der finder på den slags!

I stedet for at tage en konfrontation med din søster, så tag en alvorlig snak med dine forældre om det her. For det er hos dem, problemet ligger.

Deres urimelige fordeling af goder og glæder er jo det, der splitter jer alle sammen ad. Forklar dem, at du føler dig tilsidesat.

Spørg dem direkte, hvorfor de altid giver din søster, hvad hun forlanger – men aldrig tilbyder dig det samme. Ikke engang når du beder om det.

Noget helt andet er, hvordan din storesøster agerer hjemme hos dig. At diktere menuen og forvente, at du parerer ordrer, lyder helt hen i vejret.

Husk på, at hun kun får sin vilje, hvis du bøjer dig for den. ”En rigtig lille dame” får man kun lov til at være, så længe der er nogen, der møder en i at være netop det.

Medmindre din søsters ønsker til menuen i dit hus handler om, at hun er allergiker, veganer eller vegetar – så forklar hende, at restauranten ligger et andet sted end i dit køkken!

Kærlig hilsen

Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også