Anna_Mejlhede_brevkasse
Annas Brevkasse

Brev til Anna Mejlhede: Jeg er ofte vag

23. august 2022
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Hvis jeg taler dårligt om andre eller bliver vred, oplever jeg stor samvittighedsnag bagefter." Læs denne uges brev til Anna Mejlhede.

Kære Anna

Jeg har fået en ny veninde ind i mit liv, og hun sagde til mig, at hun havde lagt mærke til, at jeg altid så alle problematikker fra alle sider og sjældent blev gal.

Og det skulle man jo umiddelbart tænke var noget positivt. Men nogle gange føler jeg faktisk, at det er det stik modsatte.

Jeg bliver vag.

Det er faktisk også noget min mand har klaget over, at han ikke synes, at jeg bakker ham nok op, hvis han har konflikter med nogen, f.eks. hvis han har en konflikt med en kollega.

Jeg har masser af andre eksempler i stort og småt: Synes jeg f.eks., at min nabos børn larmer for meget – og det synes jeg – får jeg tænkt tingene igennem, og så kommer jeg frem til, at det også er svært at få børn til at være stille.

Dobbeltbooker en veninde en aftale, kan jeg godt blive ked af det, men forstår også at sådan noget kan ske, der er jo mange aftaler at holde styr på.

Taler min datter dårligt om en veninde i skolen, fordi veninden har været unfair overfor hende, prøver jeg at se det fra venindes perspektiv.

Det er ikke, fordi jeg aldrig tænker dårligt om andre, for det gør jeg skam, men jeg er opdraget til, at man ikke må tale dårligt om andre.

Slet ikke folk, der har det svært – og det sidder i mig, at man altid skal prøve at forstå den anden.

Hvis jeg taler dårligt om andre eller bliver vred, oplever jeg stor samvittighedsnag bagefter. Jeg synes dog, at det bliver lidt hæmmende i mit liv at jonglere alle de vinkler fra alles sider.

Har du nogle idéer til, hvordan jeg kan lære at skære mere igennem, så det jeg selv mener, står mere klart?

Kærlig hilsen fra

Mig

Kære dig

Det er en god egenskab at kunne se en problemstilling fra flere sider. Den øvelse hjælper os til at vide os ud og optræde mindre fordømmende.

Helt grundlæggende synes jeg derfor ikke, der er noget i vejen med, at du forsøger at sætte dig i andre menneskers sted.

Problemet opstår der, hvor du i forsøget på at forstå alle, forviser dig selv og dine egne følelser og holdninger til et lille krøllet hjørne, hvor de aldrig får plads.

Nogle kalder det, du her beskriver, for “empati-forstoppelse.”

Fordi vi, i forsøget på at forstå alt og alle, kan miste fornemmelsen for, hvad vi egentlig selv synes er i orden – og handle derefter.

Prøv at “gå i dig selv” hver gang du står overfor en problemstilling og find ud af, hvad du selv helt intuitivt mener om det.

Sand­heden har mange ansigter, men forsøger man at give alle ret, får ingen det.

Spørg dig selv om, hvad du mister ved at vælge side af og til. Gør den manøvre dig bange for, om du så optræder empatisk nok?

Ja, måler du dit værd som menneske i, hvor god du er til at rumme alle? For dét er for stor en mundfuld selv for det rareste menneske.

Empati har mange facetter.

Du behøver ikke kun vælge den, der klemmer dig sammen i alle hjørner og aldrig levner plads til at skære igennem og vælge side.

Kærlig hilsen

Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også