https://imgix.femina.dk/media/article/anna_mejlhede_3_0.png
Annas brevkasse

Brev til Anna Mejlhede: Jeg er kørt sur i de huslige pligter

22. juni 2020
af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
Når jeg brokker mig over, at jeg altid står for aftensmad, udvikler det sig ofte til et skænderi. Læs ugens brev til Anna.

Kære Anna

Jeg er ved at køre sur i de huslige pligter. Hos os er det min mand, der slår græs på havetraktoren og klipper hæk.

Jeg står for indkøb, madlavning, oprydning, rengøring, daglig støvsugning og tøjvask. Vi er fælles om at luge ukrudt i bedene og tømme opvaskemaskine.

Vi har to teenagere, som hjælper med fire opgaver om ugen, for eksempel at tømme opvaskemaskine eller gå tur med hunden. Nogle gange ”tvinger” jeg dem med til rengøringen i weekenden. Når jeg brokker mig over, at jeg for eksempel altid står for aftensmad, udvikler det sig ofte til et skænderi.

Nu orker jeg ikke mere og jeg orker heller ikke at skændes om det, så jeg går og bliver olm indeni i stedet.

Gode råd?

Bedste hilsner
Den sure mokke

Kære ”sure mokke”

Det ligger ikke godt i mine øjne at give dig den titel i brevet her, heller ikke selv om du selv gør det. I så fald er vi mange af slagsen – m/k i øvrigt.

At gå en tur, når man er vred, kan være en effektiv ventil. Men at vende ærgrelserne indad og blive olm sætter sig desværre ofte fast i kødet på os, så vi ender der, hvor vi ikke vil være – som sure brokkehoveder.

Min nu afdøde svigermor tog til sidst uortodokse metoder i brug, fordi min svigerfar ikke ville tage opvasken, under henvisning til at han fik ondt i ryggen af at stå ved køkkenbordet. Resolut bar hun alle de beskidte herligheder – efter aftensmad for otte – ud i værkstedet og satte det hele på høvlebænken.

LÆS OGSÅ: Brev til Anna Mejlhede: Jeg er familiens taxachauffør

For dér kunne han sjovt nok godt stå i timevis uden at få øm ryg … Og med den historie vil jeg såmænd bare fortælle dig, at du så langtfra er alene om at føle dig som den, der altid brokker sig over det, de andre i familien ikke laver.

Selv om det kan være svært at fordele hjemmets opgaver fuldstændig efter lineal, så kan det undre, at vi stadigvæk her i 2020 deler dem ret gammeldags. Nu er der jo ikke noget i vejen for at tage udgangspunkt i interesse og håndelag, men at klippe hæk og slå græs kræver vel bare et menneske og noget værktøj?

Derfor: Kan du måske foreslå din mand at bytte opgaver? Om ikke andet bare for en periode. Hæk og græs skal jo ikke klippes hver dag som de øvrige ting, du fortæller, du står for – så måske bliver det herigennem også tydeligere, at du tager det største slæb?

Har du endnu ikke mødt SØNDAGS nye brevkasseredaktør? Lær Anna Mejlhede at kende her

For at det kan virke, kræver det blot, at du så ikke ”ghost-guider” din familie fra sidelinjen. Du må altså affinde dig med, at der ikke bliver støvsuget, ryddet op eller vasket tøj hver dag, og at menuen muligvis bliver noget anderledes, end du ville ønske den … måske finder resten af familien dermed ud af, at nullermænd, snavsetøj og rod ikke på magisk vis forsvinder af sig selv.

Under alle omstændigheder så prøv – i stedet for kun at pege på det, der irriterer dig – at komme med konkrete og håndgribelige forslag til en anden fordeling af hjemmets pligter. For så er det ikke længere brok fra ”den sure mokke” – men aktive og konstruktive forslag til en anden og mere rimelig fordeling af opgaver.

Så kære du. Grib blot hækkesaksen og sæt dig godt til rette på havetraktoren – og overlad husets øvrige pligter til din mand og jeres store børn. Og brug så gåturene til at trække vejret grundigt igennem, når du synes, hjemmet begynder at ligne en slagmark …

Kærlig hilsen Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede. Mailen er den samme som hidtil: nikoline@soendag.dk.

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også