Anna_Mejlhede_brevkasse
Annas brevkasse

Brev til Anna Mejlhede: Blande sig i andres affaldssortering?

5. april 2023
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Jeg affaldssorterer med omhu, men der kan ske ”svipsere”, og det synes jeg ærligt talt ikke, jeg ligefrem skal stå skoleret for overfor min veninde." Læs denne uges brevkasse til Anna Mejlhede.

Hej Anna

Må man blande sig i andres affaldssortering, eller er vi derude, hvor man bare skal blande sig udenom? Jeg har haft en veninde på besøg, som holdt mig ved selskab i køkkenet, mens jeg lavede vores mad.

Vildt hyggeligt, lige indtil hun rejste sig, åbnede lågen ind til mine skraldebeholdere og med pege- og tommelfinger hævede det tømte bæger, jeg lige havde smidt ned, og sagde anklagende: ”Mette, hvad er dét her?”

Herefter greb hun en gaffel og rodede rundt i de andre beholdere og fiskede med samme attitude yderligere to ting op. Det provokerede mig helt enormt.

Jeg affaldssorterer med omhu, men der kan ske ”svipsere”, og det synes jeg ærligt talt ikke, jeg ligefrem skal stå skoleret for overfor min veninde. Jeg bed det i mig i situationen. Men hvad tænker du om det?

Kh

Mette

Kære Mette

Jeg kan simpelthen ikke få tv-reklamen med Bodil Jørgensen ud af mit hoved, når jeg læser dit brev her. Den, hvor hun råber: ”Skal du F... med mit grundvand?”, til Klas, der har dumpet et ”lille bitte batteri” ned i affaldsspanden.

Det er aldrig nemt, når vi blander os i andre menneskers måde at forvalte hensynet til miljøet på. Mest af alt fordi vi nemt føler os udskammet som sløsede medborgere, der blæser på det hele.

Jeg tror nu ikke, at din veninde ser dig sådan. Hun betragter det måske bare som en vennetjeneste at ”hjælpe” dig med korrekt affaldssortering. At hun så gør det uklogt og kantet er en helt anden sag.

Når vi blander os i andre menneskers gøre og laden, skal vi gøre det varsomt. Ingen mennesker lærer det mindste af at blive udskammet.

Tværtimod kalder sådan en tilgang bare vores mest barnlige og smålige trods frem. Med dén som klangbund handler vi sjældent særligt sundt eller konstruktivt.

Begrebet ”nudging” (som blandt andet handler om at ”lokke” os til at træffe bedre og sundere valg) tager netop afsæt i det modsatte af skældud. Den metode skal få os et bedre sted hen ved at vise os fordelene ved at ændre vores vaner, i modsætning til den straf, der falder, hvis vi ikke gør, som vi får besked på.

Næste gang din veninde kommer på besøg, så forklar hende, hvad det gør ved dig, når hun giver dig voksenskældud.

Et andet alternativ kunne også bare være, at du stiller alle affaldsspandene frem foran hende og siger: ”Gider du ikke lige gå dem igennem for mig engang? Så er du sød”.

Kærlig hilsen

Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også