Anna_Mejlhede_brevkasse
Annas brevkasse

Brev til Anna Mejlede: Have eller ikke have

13. september 2023
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Vi står temmelig stejlt på hver vores. Kan du mon mægle?" Læs denne uges brev til Anna Mejlhede.

Kære Anna

Min mand og jeg har besluttet at sælge huset, hvor vi har boet i 40 år. Vi er begge sidst i 60’erne, arbejder stadig, men planlægger at gå på pension indenfor det næste års tid.

Vi er begyndt at kigge efter et nyt hjem, og her opstår dilemmaet. For min mand vil stadig gerne have en have, mens jeg drømmer om en lejlighed for netop at slippe for al havearbejdet.

Min mands helbred er dårligere end mit, og han vil ikke være i stand til at klare en have fremover uden hjælp fra mig, hvilket han dog har svært ved at indse selv. Vi står temmelig stejlt på hver vores. Kan du mon mægle?

Venlig hilsen

Susanne (og Jens)

Kære Susanne (og Jens)

Det er lidt af en udfordring at holde sindet åbent, når man samtidig skal holde balancen på stejle holdninger. Alligevel lyder det til, at I sagtens kan undgå at trimle ned ad skrænten, for I er allerede nået et godt stykke.

Det er bestemt ikke altid, at det går fredsommeligt for sig, når man skal tage beslutningen om at forlade det hjem, der har dannet ramme om ens liv igennem mange år.

Så at nå dertil, hvor I er nu, er lidt af en bedrift. Brug den kendsgerning, at I side om side trods alt er kommet så langt til også at komme videre herfra.

En mægling handler aldrig om, at den ene part får sin vilje. Så er I med på, at jeres fremtidige bolig ikke bliver nøjagtig, som kun én af jer drømmer om?

Et kompromis handler nemlig om, at ingen får sin vilje. Derimod handler det om, at begge parter skal lande med begge fødder på jorden i tiltro til, at deres syn på tingene ikke bare er tromlet ned af selv de bedste argumenter, men at de også er blevet set, hørt og respekteret.

Jeg synes, der er en vis rimelighed i, at den, som kommer til at stå for hovedparten af arbejdet med et hus og en have, også har vetoret i forhold til et hjem, der vil kræve meget arbejde.

Så hvis din mands havedrømme kredser om en park af en have, kan du med sindsro holde fast i et nej. Men mon ikke mindre kan gøre det?

Hvad nu, hvis I fandt et lille rækkehus med en overkommelig græsplæne? Hvis I investerede i en af disse små robotklippere, der kan klare det meste selv, bliver det måske ikke så uoverskueligt.

Alternativt kunne et hus med gårdhave også være en mulighed. I en sådan er der plads til krukker og plantekasser med blomster og urter i forskellige afskygninger.

Det er måske at foretrække frem for en græsplæne og ikke mindst en hæk, der kræver trimning?

Nu ved jeg ikke, hvordan I er stillet økonomisk, når I går på pension. Men hvis der er luft i budgettet de kommende år, kunne et andet kompromis også være at betale sig fra pasningen af en have.

Måske kunne I gå så pragmatisk til værks, at I hver især laver en liste med ønsker til jeres nye hjem – også en, hvor I skriver de ting ned, I slet ikke vil være med til.I har levet sammen i så mange år.

Derfor tror jeg heller ikke, at jeres respektive stejle holdninger får lov til at skubbe jer ud over kanten nu.

Kærlig hilsen

Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også