Mad og pleje

Sådan undgår I en kræsen baby

Præsentér jeres barn for en bred vifte af madvarer fra starten af, så undgår I, at baby bliver kræsen!

Hvor hurtigt dit barn får smag for nye fødevarer, hænger nøje sammen med alderen og barnets motorik og udvikling. Når du præsenterer jeres lille barn for forskellige smagsoplevelser, vil de lave de samme ansigtsudtryk, som voksne. Det lader altså til, at sådanne ansigtsudtryk er medfødte. I princippet er alle børn nulstillet med hensyn til smag fra fødslen af. Så det handler om den mad, du som forælder tilbyder dit barn som lille. Så undgår du en kræsen baby.

0-4 måneder:
Her er kosten baseret på den søde og fede modermælk eller modermælkserstatning.

4-9 måneder:
Nogle børn er fuldt tilfredse med en flaske eller at blive ammet, indtil de er seks måneder. Herefter har dit barn brug for ekstra energi, vitaminer og mineraler for at udvikle sig. Perioden kaldes for overgangsperiode og indbefatter grød, mos og til sidst små bløde stykker mad. Især i denne periode gælder det om at give så mange smagsoplevelser som muligt - det er også med til at dække behovet for de vitaminer og mineraler, kroppen har brug for.

Over 9 måneder:
Dit barn begynder at vise interesse for familiens mad. Tænder gør endvidere, at maden nu lettere kan tygges, og man kan altså erstatte kartoffelmosen med små stykker kartoffel- og grøntsagsstykker. Fortsæt med at præsentere nye madvarer, så dit barn ikke bliver kræsen.

Læs også:
Forebyg kræsenhed hos din baby

Læs mere om: