https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/oktober/morprim.jpg
Selvudvikling

Mor ... med meget mere!

1. november 2012
af Lonnie Kjer
foto: PR
De fylder meget, børnene. Men hvad gør vi, når de små er blevet større, og vi ikke længere fylder så meget hos dem. Hvad – og hvem – er du … når du ikke ’bare’ er mor? Dét kan du blive klogere på i bogen ’Kvinder I Zenit’!

Hvad drømte du egentlig om, inden du blev mor? Kan du huske det? Hvad var din passion, dine mål?
Det kan være svært at genkalde sig efter livet med småbørn, madpakker, forældremøder og ikke så mange frikvarter. Også selvom børnene og moderlivet var dét, du drømte allermest om. Nu drømmer ungerne om mere end Byggemand Bob og børnelege, de er nærmest vokset dig over hovedet, lever deres eget liv med vennerne og vigtige teenage-ting.Og hvad med dig? Glemte du dig selv dér, tilbage i fortiden - eller er du her endnu? Det er i hvert fald lige nu, du har alle muligheder for at genopfinde dig selv.

Mor - og hvad mere?
Og mangler du et kærligt spark og et wake up call, der minder dig om, hvem du - også - er, kan du meget vel få gavn af bogen.'Kvinder I Zenit' - og forfatterinden, Diana Lindegaard - lover dig nemlig, at det lige præcis er denne periode i dit liv, der kan være den mest udviklende af alle. Og hun har været der selv.
"Det er jo derfor, jeg har skrevet bogen … mine egne børn blev så småt teenagere, og jeg mærkede en underlig tomhed, jeg ikke helt vidste, hvad jeg skulle gøre ved," fortæller forfatteren, der ellers har haft nok at udfylde tiden med som karrierekvinde gennem flere årtier. Tomheden kom alligevel.
"Det er dét der med at komme hjem om eftermiddagen, og pludselig er der ingen hjemme, og manden er på arbejde og … hvad skal man egentlig fylde al den pludselig frihed ud med? Købe en kage hos bageren, måske?"

Tid til tomhed - og muligheder!
Dén med kagen er der sikkert en del, der genkender. Også blandt de hundrede mødre, forfatteren har interviewet til bogen. Fælles for dem alle var i hvert dét faktum, at børnene - selvfølgelig - havde absolut første prioritet i deres liv, og at de genkendte den 'tomheds-adfærd', der bredte sig, da der blev stille i stuen og alt for meget tid. Pludselig har man tiden til at trøstespise. Men man har jo også tiden til at komme i form, gøre noget godt for sig selv, blive bedre til at slappe af - eller være sin mand utro, fordi man keder sig eller pludselig bare har tiden til at mærke alt dét, der ikke var overskud til at forholde sig til, mens børnene var små.
"Pludselig synes man måske, han er blevet lidt kedelig, ham derhjemme ... jeg var selv så utrolig privilegeret med mand, børn, gode venner, rejser og karriere. Og hvad så? Pludselig blev der bare tomt," erkender Diana Lindegaard.

Mig, mig, mig …
Og det ser ellers så godt ud på overfladen for de fleste kvinder. Med det tjekkede samtalekøkken, udestuen, der pludselig blev tid til at lave. Den perfekte facade. Men en stor del af de interviewede kvinder havde ingen definerede planer omkring, hvad deres tid skulle gå med, når børnene pludselig stjal lidt mindre af den.
"For mit eget vedkommende vågnede jeg virkelig op og fandt ud af, hvad jeg ville bruge mit liv på. Det var f.eks. ikke det job, jeg havde. Og så blev det sjovt," fortælleren forfatteren, der fandt sin passion, sprang ud som selvstændig og skiftede jobbet ud med et arbejde som coach.
"Folk tror jo, man er mærkelig, når man skifter sit gode job ud med en usikker tilværelse som selvstændig, men pludselig handlede mit liv altså om mig og mine behov… hvad havde JEG lyst til."

Tillykke med dit liv!
Og det er egentlig en af pointerne i bogen: Det handler om dig! Hvordan du finder den røde tråd i dit liv, hvordan du passer på dig selv og navigerer uden om de undskyldninger og den tryghed, der er i IKKE at gøre noget som helst.
"Mange af os har jo glædet os helt vildt til at få den tid, vi så ikke ved, hvad vi skal bruge til. Men vi skal finde essensen, mærke hvad det er vi brænder for, udvikle de sider, vi er kommet til at glemme og kaste os over de udfordringer, vi har savnet," siger Diana Lindegaard.
Men det kan være svært at huske, hvad ens hjerte egentlig bankede mest for, da man var ung, single og barnløs.
"Og man er jo også et forandret menneske. Måske er ens værdier ændret, men selvom bogen - også - handler om min historie og mit liv, tror jeg, den kan hjælpe dig til at finde tilbage til dine drømme."
Den kan også hjælpe dig til at putte mere indhold i den nyvundne frihed og snige dig udenom tomheds-adfærden. Der er nemlig masser af muligheder lige nu … især når moderskabet får lov at give endnu mere mening i dit liv! Hvordan vil du bruge det?

'Kvinder I Zenit' kan blive din! Hold øje på Oestrogen … konkurrencen skydes i gang inden længe!

Hvad er Zenit?

Zenit betyder højdepunkt. Egentlig er Zenit et punkt på himmelhvælvingen lodret over iagttagerens hoved. Du kender måske udtrykket: Solen står i Zenit; solen står højest på himlen …

Diana Lindegaard


Læste du "Skru op for livet!" ?

Læs artiklen om Beth Hart her!

Tid til forkælelse? Tjek Shoppens lækre cremer!

Læs sandheden fra stjernerne … hvis du tror på horoskoper!

Læs også