https://imgix.femina.dk/media/fdc73890d8b641a0b32ff61219a21c47.jpg
Selvudvikling

Hjælp de handlede kvinder!

8. juni 2012
af Malene Fich Weischer
foto: All Over
Hvordan kan Danmark være endt som et slaraffenland for sex-turister? Og hvad kan DU gøre for at ændre det?

Hvordan kan der findes slaveri i Danmark? Hvordan kan vi finde os i, at kvinder bliver bortført fra deres familie og hjemland og brugt som sexarbejdere? Det var de spørgsmål, som ramte Mogens Albert Pedersen, da han en dag for otte år siden, sad og ventede på bussen i midten af København. Det regner kraftigt og vinden går gennem marv og ben - og bussen er selvfølgelig lige kørt. Mogens sætter sig til at vente, og hans øjne falder på en pige på alder med hans egen datter, som venter derhjemme. Højgravid og sur på sin kæreste - men dog glad, fri og velfungerende.

Starten på et nyt liv
Det kan man ikke sige om den anden pige. Mogens' mange år som plejefamilie gjorde, at han med det samme opfangede, at der var noget, der var helt galt, og han faldt langsomt i snak med pigen. Da bussen endelig kom, tog hun med. Og da han sagde, at han blev nødt til at tage hjem til sin datter, der ventede på ham, men at hun var velkommen til at tage med, tog hun med. Det blev starten på et nyt liv. For Rose, som pigen hed, såvel som for Mogens selv.

LÆS MERE

Mogens Albert Pedersen har netop udgivet bogen "En dag mere", hvor han dels fortæller om sine egne oplevelser med arbejdet med de handlede mænd og kvinder, og dels fortæller om seks kvinder og én mands oplevelser som sexslaver i Danmark.

Gyldendal, kr. 299,95

Køb bogen her

Brændemærket og solgt
For gennem Rose fik Mogens et indblik i livet for handlede kvinder. For det var dét, Rose var. Hun var kommet hertil som sexslave, brændemærket og tatoveret som et dyr. Kidnappet fra sin familie, slået, voldtaget og misbrugt. Udnyttet, solgt og tvunget til at leve et liv i frygt - for sig selv og for sin familie hjemme i Nigeria.

Hvordan kan vil tillade slaveri?
"Da jeg hørte hendes historie, så følte jeg først og fremmest en forbandet indignation. For hvordan kan vi som land tillade, at det her sker? Hvordan kan vi lade slaver blive udnyttet, acceptere at de bliver brugt og handlet, som de gør, uden at vi gør mere. Jeg forstår det simpelthen ikke", fortæller Mogens Albert Pedersen til oestrogen.dk, da vi fanger ham over telefonen i et sjældent ledigt øjeblik.

Underliv af rustfrit stål
Siden han mødte Rose har han nemlig på egen hånd startet et såkaldt safehouse for handlede kvinder og mænd. Her kan de handlede blive hjulpet tilbage til livet. De får lægebehandling, psykologhjælp, lektiehjælp og hjælp til at få et liv i Danmark i det hele taget. Hjælp til at komme videre.
"Jeg plejer at sige, at der jo ikke er nogen kvinder, der har et underliv af rustfrit stål, så selvfølgelig er der en masse følger af det liv, de er blevet tvunget til at leve. Sygdomme af forskellige art, men også en masse psykiske følger. Mange af dem lider f.eks af posttraumatisk stress, og de skal selvfølgelig have hjælp og behandling for deres problemer", fortæller Mogens om sit hus, som går under navnet Christians safehouse.

Slaraffenland for sexturister
Der er de seneste år begyndt at være mere opmærksomhed på menneskehandel - eller trafficking, som man også kalder det - i Danmark, men der er alt for langt fra snak til handling, mener Mogens.
"Man skal jo ikke klikke ret længe rundt på nettet for at konstatere, at Danmark er ved at udvikle sig til et slaraffenland for sexturister. Vi er alt for bløde i vores lovgivning, så det er alt for nemt for bagmændene at operere her", fortæller han.
Ifølge ham er et øget pres på politikerne det eneste, der fungerer, og hér kan DU også hjælpe. Enten ved at følge Christians safehouse's gruppe på facebook eller ved at blive medlem af deres forening for den nette sum af 25 kr. for et helt år (gælder hele juni 2012 - normalt koster det 300 kr. for en enkeltperson).

Læs også