https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/januar/chok-p.jpg
Selvudvikling

Chokerende trend: modeller photoshoppes tykkere

13. januar 2014
af Maria Jönsson Bebe
Foto: Screenshot fra Huffpost Style
I årevis har det været alment kendt, at modemagasiner bruger photoshop til at få modeller og kendte til at fremstå endnu smukkere og, ikke mindst, slankere. Ny tendens peger dog i den anden retning; modellerne skal have sul på kroppen.

En tidligere redaktør på amerikanske Cosmopolitan, Leah Hardy, har for nyligt fået stor international bevågenhed for et indlæg om, hvordan modebranchen photoshopper de negative konsekvenser af at være radmager væk. Det skriver Daily Mail.

I artiklen forholder Hardy sig særdeles kritisk til det problematiske kropsideal, som modeverdenen præsenterer læserne for, og hun afslører en af industriens største hemmeligheder; at mange modeller er så tynde og usunde at se på grund af deres lave kalorieindtag, at de efterfølgende billedbehandles således, at de ser langt sundere og mere 'fyldige' ud, end de reelt er.

> Det perfekte ansigt - Sådan ser det ud

Hun afslører også, at hun tidligere har haft samtaler med kollegaer i livstils og modebranchen, der har benyttet sig af samme fremgangsmetoder. Blandt andet den kreative chef for Vogue, Robin Derrick, der sagde:

- Jeg brugte de første ti år af min karriere med at få piger til at se slankere ud - og de sidste ti år på at få dem til at se større ud.

Også Jane Druker, der er redaktør på det amerikanske Healthy Magazine indrømmede at have fået retoucheret en af deres forsidemodeller, som så 'virkelig tynd og usund ud', så hun fremstod mere fyldig og 'sporty' end decideret tynd, som hun reelt var.

> Alternativer skønheder - Disse personer er dem du vender dig om efter på gaden

For Hardy var det konstant et dilemma mellem at præsentere læserne for et sundt ideal og at være med til at fastholde den problematiske illusion om, at det er sundt at være ekstremt tynd.

Blandt 'fede metoderne' var udglatning af fremstukne ribben og hofteben, skabe fyldigere bagdele og brystpartier og i det hele taget få de meget slanke kroppe til at fremstå mere kvindelige og bløde. Hardy forklarede om fremgangsmåden, at hun og hendes kollegaer vidste, at læserne ville blive frastødt af de 'grotesk' tynde kvinder, og at det ville være uansvarligt at vise modellerne, som de reelt så ud.

> Galleri: Se Hollywoods grimme ællinger her

Hardy gør dog meget ud af at understrege, at hendes observationer ikke handler om at nedgøre meget tynde kvinder, uanset om de er født naturligt tynde, eller om det er opnået gennem bevidst valg af levevis. I stedet peger hun fingre af en industri, der forlanger og promoverer ekstrem tyndhed som et ideal, og som samtidig, når det kommer til stykket, camouflerer den virkelige pris mange modeller betaler, ved at skulle være så ekstremt tynde som branchen kræver.

  • Stærke og inspirerende reportager, artikler og interviews med dybde, viden og kant
  • Brugbar mode til alle størrelser
  • Guides til din selvudvikling
  • Tests af de nyeste skønhedsprodukter og behandlinger med gode tips og ærlige meninger
  • Det nyeste om sundhed - og hvordan det kan give mening i netop dit liv

Læs også