Video på TikTok
Samfund

Unge mænd lader som om, de kvæler deres kærester på TikTok. Som en joke

2. marts 2023
Af Nanna Niemann
Foto: TikTok
En ny type kvindefjendske videoer breder sig på TikTok. Det er ikke første gang, at det sociale medie er arnested for misogynt indhold.

– Hvad laver du? spørger kvinden i videoen med frygt i stemmen.

– Jeg ville bare lægge mig hos dig, siger manden og fjerner puden, som han var ved at kvæle sin kæreste med.

Fænomenet, hvor mænd lader som om de kvæler deres kærester med en pude, breder sig på TikTok.

Videoerne har overskrifter som: "Når man er træt af at blive hakket på."

I kommentarsporet til videoerne er folk splittede i deres holdninger. Nogle brugere mener, at de er skadelige og bør fjernes, mens andre synes, at de er underholdende.

– Jeg forstår, det er derfor, jeg endelig forlod mit ægteskab, før jeg gjorde sådan noget, skriver en bruger.

– Jeg siger ikke jeg er enig i det. Men jeg har tænkt over det, lyder en anden kommentar.

Nogle brugere tager dog afstand fra videoerne. En bruger skriver blandt andet:

– Det her er sygt og så forkert. Det er ikke sjovt, virkelig ikke. Hvem synes, det er sjovt at forsøge mord på din kæreste?

TikToks problem med sexisme

Algoritmen, der styrer TikTok, er usædvanlig aggressiv og tilpasser sig lynhurtigt brugerne. Det fortæller Nathalie C. Larsen, der er digital ekspert og kreativ direktør hos kommunikationsbureauet LEAD Agency.

– Der har været en stor international undersøgelse, der viser, at hvis man oprettede en masse nye brugere som unge mænd, fik de automatisk vist indhold, som er kvindefjendsk eller misogynt.

Det kan være farligt at blive fodret med indhold, der udtrykker en specifik holdning, som er grænsesøgende og forkert i forhold til mange menneskers moralske kompas, understreger hun.

– Det er det særligt, fordi det smitter af på handlingerne, så man bliver bestyrket som ung mand i, at det er okay at hade kvinder, siger Nathalie C. Larsen.

Nye retningslinjer

Det er ikke første gang, at TikTok er genstand for diskussion, når det kommer til misogynt indhold.

Internetfænomen og tidligere kickbokser Andrew Tate opnåede stor popularitet og følgerskare på mediet, og hans videoer er ifølge The Guardian blevet set 11,6 millioner gange.

Her blev han en form for selvhjælpsguru for unge mænd.

Han er blandt andet kendt for kvindefjendske udtalelser som, at kvinder hører til i hjemmet, ikke kan køre bil og er mænds ejendom.

For nogle uger siden kom det frem, at TikTok har opdateret platformens retningslinjer for indhold. TikTok har længe forbudt hadefulde ytringer og vold, men bliver nu mere specifik om, hvad der kan og ikke kan postes.

Indlæg, der inkluderer kvindehad, herunder fordomme mod kvinder, bliver nu også forbudt på mediet.

Men kommer de nye retningslinjer til at gøre en forskel? Nathalie C. Larsen tvivler på det.

– Hvor meget de gør proaktivt, andet end bare at skrive det pænt i deres guidelines eller i deres politiske visioner, det er jeg mere i tvivl om.

Læs også