paula
Paula Badosa.
Samfund

Tennisstjerner kræver ligeløn – nu: "Jeg kan ikke se, hvorfor vi skal vente"

12. maj 2023
Af Caroline Eiersø
Foto: MEGA/Rob Prange/Zuma/Ritzau Scanpix
Ved Italian Open konkurrerer kvinderne om mindre end halvt så mange penge som mændene. Arrangørerne siger, at de agter at rette op på det, men ikke før om to år

Paula Badosa og Ons Jabeur er godt og grundigt trætte af den manglende ligestilling i tennissporten.

Fredag tørner de to tennisstjerner sammen, når de indtager grusbanerne i Rom ved Italian Opens anden runde. Men ud over grusbanen deler de samtidig en klar holdning til sportens favorisering af mandlige spillere.

- Det er virkelig frustrerende, sagde Ons Jabeur, der stod i to Grand Slam-finaler sidste år og er fjerdeseedet i Rom, under et interview til New York Times tirsdag.

- Det er tid til forandring. Det er på tide, at turneringen gør det bedre, lød appellen fra tuneseren.

sport_ligelon
Ons Jabeur

- Jeg ved ikke, hvorfor det ikke er lige nu, lyder det enstemmigt fra kollegaen Paula Badosa. Den 25-årige spanier er blandt lederne af spillerorganisationen, Professional Tennis Players Association.

- De informerer os ikke. De siger, at det er det, du får, og du skal spille, fortæller hun.

Tennissporten har i årtier brystet sig af at være førende i kampen for ligestilling - med lige store præmiepenge til mænd og kvinder ved de fire Grand Slams.

Men ved WTA Tour-begivenheder er der stadig ofte færre præmiepenge på højkant end ved mændendes tour-begivenheder. I Rom er den samlede økonomiske præmie for mændene 9,51 millioner dollars. For kvinderne er det 'blot' 3,5 millioner dollars.

Angelo Binaghi, chef for det italienske tennisforbund, sagde i sidste måned, at turneringen havde startet en proces, der ville føre til lige præmiepenge over tre år, men Jabeur opfordrer til øjeblikkelig forandring.

- Jeg kan ikke se, hvorfor vi skal vente, sagde Jabeur undrende til The New York Times.

WTA-formand og administrerende direktør, Steve Simon, fortæller, at kvindernes tour fortsat vil arbejde for at opnå ligeløn ved topbegivenheder.

- Der er stadig lang vej igen, men vi ser fremskridt, sagde Steve Simon til The Times mandag.

Både mænd og kvinder spiller bedst af tre sæt-kampe ved Italian Open, og lodtrækningen til begge begivenheder har 128 spillere.

Ved turneringen i Rom træder Holger Rune fredag ind i anden runde. Her møder han den 18-årige franskmand Arthur Fils.

Denne artikel blev første gang bragt af SE og HØR. Dette er en redigeret version.

Læs også