https://imgix.femina.dk/2022-08-19/inger.jpg
Samfund

Støjberg går med nyt udspil til angreb på barselsregler og ’überfeministerne’

19. august 2022
af Sofie Olivia Mørch
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Ligestilling skal ikke tvinges ned i halsen på danske familier, lyder det fra Inger Støjberg i nyt udspil. Med sit nye forslag vil hun omgå de nye barselsregler.

I begyndelsen af august trådte en aftale i kraft, der øremærker 11 ugers barsel til begge forældre i Danmark.

Et skridt fremad i kampen om ligestilling, mener nogle, mens andre beskylder den for at indskrænke borgernes frihedsret.

Inger Støjberg hører til kategori nummer to. I spidsen for Danmarksdemokraterne har hun fremlagt partiets første konkrete udspil, og i det vil hun omgå de nye barselsregler. Det skriver Berlingske.

Står det til hende skal danske familier nemlig have tildelt ni ugers ekstra barsel, som de selv kan fordele mellem forældrene. Med det forslag vil noget af barslen ikke gå tabt, hvis eksempelvis faren ikke vælger at afholde de 11 ugers barsel, der er øremærket til ham.

Bag forslaget ligger et ønske om at give mere frihed til de danske familier, for ifølge hende er det kun politikere, der vil have EU til at bestemme alt, og überfeministerne, der glæder sig over de nye barselsregler.

– Jeg mener ikke, at ligestilling er noget, som skal tvinges ned i halsen på danske familier, udtaler hun til Berlingske.

Men spørger man blandt nogle af bannerførerne for øremærket barsel til fædre, så føler de sig ikke synderligt ramt af Støjbergs udspil.

’En stærk kulturudvikling’

KVINFOs direktør, Henriette Laursen, er ikke helt sikker på, hvad der menes med überfeminister.

En ting, som hun dog har været sikker på længe, er, at lige barsel er fuldstændig afgørende for ligestillingen for fædre og for kvinder på arbejdsmarkedet. Det har hun tidligere udtalt.

Hun understreger overfor Berlingske, at hun ser en vigtighed i, at vi fastholder de effekter, der kommer med de nye barselsregler. Hun ser dog ikke på Støjbergs forslag som en hindring for den kulturudvikling, hun ser i samfundet lige nu.

– Knap 80 procent af fædrene ønsker orlov. Store erhvervsorganisationer som Dansk Erhverv og Dansk Industri bakker op. Mange store danske virksomheder står lige nu i kø for at tilbyde gode lønforhold under barslen. Den kulturudvikling, der er i gang, er simpelthen for stærk, siger hun til Berlingske.

Finansieringen bag udspillet skal ifølge Støjberg komme fra den danske udviklingsbistand.

Læs også