partilederrunde
Samfund

Selv politikere ser "Ex on the beach" – og 13 andre ting, vi lærte af partilederrunden

4. oktober 2022
Af Redaktionen
Foto: DR
14 partier. Det er alligevel mange i en halvanden time lang partilederdebat. Især når valget ikke engang er udskrevet. Vi har set partilederrunden, så du egentlig ikke behøver.

Det kan være en lille smule slidsomt at stå model til kombinationen af dramatisk underlægningsmusik, speedsnakkende medie- og magtmennesker og så mange klichéer, at man dårligt kan få vejret. Men vi tager vores demokratiske pligt alvorligt, om lidt skal vi – formentligt stemme – og derfor har vi set aftenens partilederrunde. Selv tak.

1. At alle taler om Mette Frederiksen. Hun er magtfuldkommen ud over alle grænser (Støjberg) og for stolt og for ærekær (Søren Pape).

Men aftenens hovedperson er den eneste, der ikke har fået sin egen monument-agtige pult i Landsstingssalen. Man kan vel sige, at hun var inviteret til en bedre fest – på hovedkanalen.

En slags partilederdebat bare uden alle de andre.

Det er heller ikke decideret opmuntrende at tale om et velfærdssamfund, der er ved at køre fast (Lars Løkke), en minksag, der (åbenbart) martrer alle og alt for høje varmeregninger og elregninger (Morten Messerschmidt) med 13 (!) andre partiledere.

2. At Socialdemokratiet stadig ikke vil pege på de grupper i det offentlige, der skal have lønforhøjelser. Til gengæld får man en regering, der vil velfærdssamfundet, og det er jo nogenlunde ligeså godt. Indtil man skal betale sin elregning selvfølgelig.

3. At politikere åbenbart også ser "Gift ved første blik". Og "Ex on the beach". Og sidstnævnte minder en hel del om situationen nu, konstaterer Støjberg. Grinende. Og undgår så at svare på, hvem hun egentlige foretrækker som statsministerkandidat.

4. At der virkelig bliver bygget broer. Alle vil bygge en bro. Men der er selvfølgelig ikke rigtig nogen, der er enige om, hvor broen skal bygges – og på den måde er vi lidt tilbage til udgangspunktet.

5. At Lars Løkke – måske – står ved den forkerte pult? For hører han til rød eller blå blok vil Inger Støjberg vide. Måske er det bare mig, der er lidt fatsvag, siger Støjberg helt sikkert uden at mene det.

6. At enhver partilederrunde vil være en oplagt drukleg. Alle drikker, når der bliver brugt en gennemtærsket kliché. Skåål.

7. At man kan stole på SF. I hvert fald, hvis man spørger Inger Støjberg, som kalder SF en slags filial af S. Den slags ros, man egentlig helst vil undgå.

8. At skattelettelser ikke hjælper på problemer i psykiatrien. Det er selv Søren Pape Poulsen enig i – og han mener ellers, at skattelettelser kan hjælpe på det meste, må man forstå.

9. At Jakob Ellemann er lidt træt af, at Clement Kjersgaard ikke giver ham ordet. I ti minutter, for han har taget tid.

10. At pengene kun kan bruges én gang, siger Søren Pape Poulsen. Og vel egentlig alle andre. Bingo (og skål).

11. At Alex Vanopslagh er lidt klogere end den almindelig virksomhedsejer, fordi han tænker på, hvordan vi hjælper samfundet – og ikke bare redder sin egen virksomhed.

12. At Alex Vanopslagh synes, det er meget ulykkeligt, når en virksomhed må lukke. Meget ulykkeligt.

13. At der bliver udskrevet valg i morgen. Det er Sofie Carsten Nielsen i hvert fald helt sikker på. Og på den måde slipper man for at svare på, hvad der skal ske, hvis der ikke bliver.

Læs også