apotek
Samfund

Salget af fortrydelsespiller er steget. Det betyder ikke, vi er uansvarlige

29. november 2022
Af Katrine Rosenbæk
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Der findes ikke præcise data for, hvorfor flere har købt en fortrydelsespille, men det tyder på, at flere er opmærksomme på at undgå graviditet.

Mirjam Lykke på 16 år havde kastet sin p-pille op dagen før, fordi hun var syg, og derfor brugte hun og hendes kæreste et kondom. Men det sprang, og så de købte en fortrydelsespille.

Det siger hun til DR, der med tal fra Sundhedsstyrelsen kan fortælle, at brugen af fortrydelsespiller i Danmark er steget.

I 2021 blev der solgt 136.000 fortrydelsespiller, mens der i 2017 blev solgt 107.000 piller.

Men hvorfor er brugen steget?

Det findes der faktisk ikke data, som kan forklare. Det fortæller Jeppe Hald, som er daglig leder for Sexlinjen for Unge hos Sex og Samfund.

Han mener alligevel, at det er en god nyhed:

– Det viser, at de unge er opmærksomme på brugen af fortrydelsespiller, når de har haft ubeskyttet sex, der kan føre til graviditet, siger han til DR.

Han har dog en lille påmindelse: Fortrydelsespillen er ikke lige så sikker, som kondom eller p-piller eksempelvis er.

Hvis p-piller bruges korrekt, beskytter de næsten 100 procent, mens fortrydelsespillen beskytter mellem 85-98 procent alt efter, hvor du er i din cyklus.

Annemette Wildfang Lykkebo er formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi og forklarer stigningen med, at kvinder i højere grad er opmærksomme på ikke at blive gravide.

– Det er ikke uansvarligt. Det er nærmere ansvarligt, fordi man handler samvittighedsfuldt og undgår en graviditet, siger hun til DR.

Hun fortæller, at kvinder i alle aldersgrupper bruger nødpræventionen. Det er lige så ofte kvinder i sluttyverne i starttyverne.

Læs også