Protester

Foto: Syspeo/SIPA/Ritzau Scanpix

Samfund

Protester mod voldtægt og kvindedrab løber med opmærksomheden til filmfestival

25. maj 2022
af Sofie Olivia Mørch
Foto: Syspeo/SIPA/Ritzau Scanpix
Det er ikke kun de lange, smukke kjoler, der er blikfang ved årets filmfestival i Cannes. Her indtog 12 kvinder scenen i protest – og det var ikke første gang

Det var måske ikke lige den optakt, man havde regnet med.

Men lige som holdet bag den danskproducerede film ’Holy Spider’ skulle til at betræde den røde løber i anledning af dens verdenspremiere i søndags, var der noget helt andet, der løb af med folks opmærksomhed.

Den famøse trappe ved kongrescenteret Palais des Festival blev fyldt med 12 sortklædte kvinder, røg og et stort banner med 129 navne. Det skriver BBC.

Billeder og videoer af protesten gik hurtigt viralt på diverse medier, og her blev det også hurtigt slået fast, at det var feministgruppen Les Colleuses, der stod bag protesten.

De 129 navne markerede det tilsvarende antal ofre for kvindedrab begået af en partner, der ifølge de protesterende har fundet sted i Frankrig siden sidste års filmfestival.

Filmen ’Holy Spider’ skildrer den sande historie om seriemorderen, Saeed Hanaei, der stod bag drabene på 16 kvinder i den iranske by Mashhad.

Derfor var tidspunktet for protesten måske næppe et tilfælde, men ifølge The Wrap var protesten knyttet til ’Ripose Feminist’, som er en dokumentarfilm, der omhandler franske feministers kamp mod kvindedrab.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at dette års Cannes Film Festival bliver scene for protester.

Med ordene ’Stop raping us’ og et ukrainsk flag malet på brystet gik en kvinde på den røde løber for at protestere mod seksuelle overgreb begået af russere i Ukraine.

Foto: Shootpix/Abaca/Ritzau Scanpix
Foto: Shootpix/Abaca/Ritzau Scanpix

På kvindens lænd fyldte ordet ’Scum’, hvilket var en indikation på hendes tilhørsforhold til den franske radikale feministgruppe med samme navn.

Protesten skete bare to dage inden, de 12 kvinder fra den franske feministgruppe Les Colleuses indtog den røde løber.

Læs også