Magnus Heunicke
Fødselskultur

Partier efterlyser, at Heunicke ikke kun lover, men handler på fødeområdet: "Det klinger hult"

13. oktober 2021
af Katrine Rosenbæk
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Magnus Heunicke lovede for nylig regionerne ekstraordinære midler til fødegangene i et interview med femina, men ministeren vil ikke kommentere på, hvor pengene skal komme fra. Nu møder han massiv kritik fra flere andre partier.

Tale er sølv, men tavshed er guld.

En kliché, som sundhedsminister Magnus Heunicke tilsyneladende for alvor har taget til sig, siden han for nylig lovede regionernes fødegange ekstraordinære midler i et interview med femina.

Ministeren fortalte ellers, at fødeområdet stod højt på hans personlige liste over ting, han skal nå at sætte flueben ved som minister. Han kaldte situationen på fødeområdet for ”uacceptabel” og kunne ikke svare entydigt ja til, at det er trygt at føde i Danmark i dag.

Men ikke desto mindre har ministeren siden da ikke villet kommentere på sit løfte om, at han står klar med ekstraordinære midler, hvis regionerne har behov for dem. Og nu møder han endnu engang kritik fra flere af folketingets partier for at, ja, snakke for meget, handle for lidt.

Kritikken lyder blandt andet fra SFs ordfører, Pia Olsen Dyhr. Hun mener, det er tankevækkende, at der endnu ikke er afsat en eneste krone til området på finansloven, mens ministeren nu pludselig har ekstra midler at give ud af.

For ifølge Pia Olsen Dyhr haster det med at få tilført fødegangene flere midler.

— Det er hellere i går end i morgen, siger hun.

Hvad mener du om, at ministeren nu pludselig lover ekstraordinære midler, efter debatten om fødegangene har stået på i knap et år?

— Det er en lille smule rystende. Det er en nyskabelse i dansk politik, at ministeren har penge liggende, som ingen har hørt om, så nu må han forklare sig.

På baggrund af feminas interview med ministeren, har SF sendt en række spørgsmål til ministeren, som han skal svare på i et kommende samråd.

Mai Villadsen, som er politisk ordfører hos Enhedslisten, undrer sig også over, at der ikke er afsat midler til fødegangene på finansloven.

Hun mener dog, det er positivt, hvis ministeren har tænkt sig at tilføre fødegangene midler nu, som kan komme dem til gode før eventuelle midler fra finansloven.

Men hun efterlyser en mere konkret køreplan for området.

— Ministeren bliver nødt til at blive mere klar i mælet. Kom ud af busken, Heunicke, og fortæl os, hvad du vil, siger Mai Villadsen.

Løftebrud?

Marlene Armbo-Rasmussen, som er familieordfører hos Venstre, er også ved at miste tålmodigheden med sundhedsministeren.

— Det er flabet over for de mennesker, som står i systemet, de fødende og de ansatte, som har råbt vagt i gevær, at man nu pludselig i 11. time påstår, at man står klar med ekstraordinære midler.

Ligesom Pia Olsen Dyhr og Mai Villadsen fremhæver hun også finansloven:

— Det klinger hult at have lovet forbedringer på området og samtidig have afsat nul kroner på finansloven.

Ifølge Marlene Ambo-Rasmussen kan Magnus Heuncikes manglende handling på området føre til, at han efterlades på perronen.

— Vi kan samle et flertal uden om ham for at sætte noget i gang. Vi bevæger os hen mod et reelt løftebrud, siger hun.

Det er dybt kritisabelt, at ministeren ikke holder sig til de løfter, han er kommet med.
- Liselott Blixt, sundhedsordfører, Dansk Folkeparti

Også hos Dansk Folkeparti kigger man langt efter mere end løfter:

— Det er dybt kritisabelt, at ministeren ikke holder sig til de løfter, han er kommet med, lyder det fra sundhedsordfører Liselott Blixt.

Per Larsen, der er sundhedsordfører hos Konservative, pointerer, at sundhedsministeren skal tilføre midler uden udløbsdato:

— Det bør være varige midler, for problemerne er ikke forbigående, men nærmere kroniske.

Ingen kommentar

I sidste uge hilste næstformand for Danske Regioner, Ulla Astman, de ekstraordinære midler velkomne i et interview med femina.

– Jeg vil nødigt sætte et beløb på, for det er helt nyt for os, at ministeren vil give ekstra midler. I sommer fik vi at vide, at det ikke kunne lade sig gøre, sagde hun.

Men svaret fra ministeren blæser endnu i vinden. Danske Regioner oplyser, at de endnu ikke er blevet kontakt af ministeriet, men at de gerne uddyber deres behov.

Femina ville gerne have forholdt ministeren kritikken i et interview, men fra hans presseteam lyder det, at Magnus Heunicke ”for nuværende” ingen kommentar har.

Læs også