baby
Samfund

Organisation: 120 nyfødtes liv er i fare i Gaza

24. oktober 2023
Af Silje Qvist
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Lige nu er flere end hundrede nyfødte babyer i Gaza i livsfare ifølge Unicef. Hospitalerne har stor mangel på brændstof, selv om der i weekenden blev kørt nødhjælp ind til Gaza.

Hospitalerne i Gaza mangler brændstof, og det kan få alvorlige konsekvenser for de ifølge Unicef omkring 120 spædbørn, der er kommet til verden på hospitalerne. Ifølge Unicef er 70 af dem født for tidligt.

Det skriver DR.

De for tidligt fødte børn placeres ofte i kuvøser, som er lukkede varmekasser, men fordi der er mangel på brændstof, drives kuvøserne af hospitalernes nødgeneratorer. De kører for tiden på benzin, fordi der mangler el til området.

Susanne Dahl, der er generalsekretær for Unicef Danmark, fortæller til DR, at hospitalerne allerede var pressede inden krigen, men at de nu er på grænsen til sammenbrud.

– Kvinder føder også børn, selv om der er krig. Det er en voldsom situation for både kvinder og børn. Ingen kvinder burde være tvunget til at føde deres børn under de vilkår, siger Susanne Dahl til DR.

Siden Israel for to uger siden begyndte at blokere Gazastriben, har de 2,3 millioner palæstinensere ikke kunnet få leveret el, mad, vand eller brændstof. Israel angreb Gaza, efter at terrororganisationen Hamas havde angrebet Israel den 7. oktober.

Over 34 lastbiler er i weekenden kørt ind i Gaza med nødhjælp til civilbefolkningen, men der er altså stadig ikke kommet brændstof til området, som hospitalerne har brug for.

Ifølge Susanne Dahl kom der inden krigen 100 lastbiler med nødhjælp ind i Gaza hver eneste dag. Men der skal mere end det til nu, hvis man skal gøre en forskel, mener hun.

Udover mangel på brændstof og elektricitet, er der også mangel på læger og medicin.

– Det er en rædselsfuld situation at stå som enten højgravid kvinde eller at være midt i en fødsel, mens bomberne springer om ørerne på en, siger Susanne Dahl til DR.

Der er omkring 50.000 gravide kvinder i Gaza lige nu, som ikke har adgang til væsentlige sundhedsydelser. Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO skal 5.500 kvinder føde i den kommende måned.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også