Flygtningebåd
Samfund

Op mod 100 børn er druknet i middelhavet

16. juni 2023
Af Aja Nøhr Larsen
Foto: Hellenic Coast Guard/Reuters/Ritzau Scanpix
Vidner fortæller, at det særligt var kvinder og børn, der var under dæk, og som nu meldes savnet i en af Europas værste flygtningeulykker.

Efter en båd fyldt med flygtninge på vej over Middelhavet i går begyndte at tage vand ind, druknede op mod 600 mennesker ud for det sydlige Grækenland, da de forsøgte at nå til Europa. Det fortæller vidner ifølge BBC.

De overlevende, som nu befinder sig på den græske ø Kalamata, er primært mænd. Vidner beretter om, at et stort antal af de druknede i ulykken er kvinder og børn.

Forskning viser, at kvinder generelt har større risiko for at drukne i Middelhavet på vej til Europa end mænd.

En græsk overlæge på Kalamata General Hospital, fortæller, at op mod 100 børn var om bord på skibet. Det er nogle af de overlevende, han har behandlet, der har givet ham estimatet.

- Den ene fortalte mig, at der var omkring 100 børn, den anden sagde omkring 50. Så jeg kender ikke sandheden, men det er mange, siger lægen Manolis Makaris til BBC.

Siden 2014 er over 27.000 migranter druknet på ruterne over Middelhavet, og indtil videre er antallet af omkomne i år på sit højeste siden 2017.

Sender billeder af børnene

De familier, der leder efter deres pårørende, er torsdag ankommet til den græske ø, hvor de overlevende bliver behandlet.

En syrisk mand fra Holland bryder sammen, da han fortæller til BBC, at hans hustru og svoger er blandt de savnede.

- Myndighederne leder efter deres lig i havet og på hospitaler, siger den syriske mand ved navn Kassam Abozeed.

Overlæge Manolis Makaris fortæller, at flere familier sender ham billeder af deres savnede børn i håbet om, at han kan genkende dem efter at have behandlet dem.

- Det er en tragedie. Vi må i Europa ikke acceptere denne situation. Vi er nødt til at gøre noget, så det ikke sker igen, siger han til BBC.

Grækenland har indført tre dages sorgperiode efter tragedien, og alt kampagne for det kommende parlamentsvalg, samt en stor tv-debat er blandt andet blevet aflyst.

Læs også