Sygeplejerske
Samfund

Offentlige faggrupper får mere i løn efter ny aftale

4. december 2023
Af Silje Qvist
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Nu kan flere faggrupper inden for det offentlige se frem til en lønstigning efter trepartsforhandlingerne. Læs her, hvor meget mere grupperne vil få i løn.

Nu kan pædagoger, sygeplejersker, jordemødre og flere af de offentlige faggrupper se frem til lønstigninger.

Forhandlinger mellem arbejdsgiverne, lønmodtagerne og regeringen har resulteret i et lønløft for nogle faggrupper, og det betyder blandt andet, at pædagogerne kan se frem til et lønløft på 1.800 kroner om måneden.

Sygeplejerskerne kommer til at få et anciennitetstillæg efter fire års ansættelse på cirka 1.600 kroner. Derudover vil de få 1.400 kroner ekstra om måneden som incitament til at tage vagter på skæve tidspunkter.

Det bliver en del af de kommende overenskomstforhandlinger, hvor mange og hvilke vagter man skal tage for at få dem.

De dele af den nye aftale, som gælder for sygeplejersker på sygehuse, gælder også for SOSU’er og jordemødre på hospitalerne.

Regeringen har afsat tre milliarder kroner frem mod 2030 til at forbedre løn og arbejdsvilkår til forskellige faggrupper i den offentlige sektor.

Gennem trepartsforhandlingerne er regeringen og arbejdsmarkedets parter nået frem til en aftale, som allerede skal indfases fra 2026 – altså fire år tidligere end planlagt.

Hvad er trepartsforhandlinger?

Arbejdsmarkedets parter har en mere end 100 år gammel tradition for at forhandle sig frem til løsninger på sine udfordringer.

Det betyder, at regeringen ikke som udgangspunkt blander sig i løn- og arbejdsvilkår, så længe arbejdsmarkedets parter selv kan løse problemerne.

Men når der opstår udfordringer i samfundet, som kræver større overordnede aftaler, indkalder regeringen både fagbevægelsen og arbejdsgiverne til de såkaldte trepartsforhandlinger.

Alt i alt kommer aftalen til at indebære et lønløft og andre initiativer for 6,8 milliarder kroner, som kommer til at blive fordelt således.

– 1,9 milliarder til at skaffe mere kvalificeret arbejdskraft i sundheds- og ældreplejen.

– 1,9 milliarder til at understøtte trygge rammer for børn, unge og de sårbare borgere.

– Knap 1,9 milliarder til at få sundhedspersonale til at arbejde på sygehus og i vagt.

– Godt 1,1 milliarder skal bruges på at understøtte fleksibelt offentligt arbejdsmarked med flere på fuldtid.

Der er tale om cirka 200.000 danskere, hvis løn kommer til at stige med forhandlingerne på plads.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også