Ny undersøgelse viser, at øremærket barsel til fædre virker
Foto: Unsplash
I august sidste år blev den øremærkede barsel til en realitet for forældre. Således blev 11 ugers orlov øremærket til far eller medmor.
Nye tal fra IDA (Ingeniørforeningen i Danmark) viser, at øremærkningen virker efter hensigten. Fædre tager en signifikant større del af orloven sammenlignet med før øremærkningen, hvor de kun havde to ugers øremærket orlov.
Det er formentlig den første fagforening, der har undersøgt effekten af den øremærkede barsel blandt medlemmerne.
I undersøgelsen har IDA spurgt 3.777 af deres medlemmer, som er på barsel, har været på barsel eller forventer at skulle på barsel fra deres nuværende arbejdsplads.
Kvinderne, der fødte inden den 2. august, planlagde at tage 37,6 ugers barsel, mens de kvinder, der har født efter øremærkningen, planlagde at tage 33,2 ugers orlov.
Den modsatte effekt har øremærkningen haft på mændene.
Hvor mændene inden den 2. august planlagde at tage 9,5 uges barsel, planlagde eller tog mændene 13,6 ugers barsel.
Til Politiken siger formanden for Ansattes Råd i IDA, Malene Matthison-Hansen:
”Idéen med mere forældreorlov til fædre har været med til at rokke ved den stereotype tilgang, at barsel er noget, som kun mor tager. Vi kan se, at det rykker og flytter mere tid over til far og dermed et mere ligeligt ansvar i familien.”
Hun kalder ligeledes de nye regler for barsel for en kæmpe fordel for alle, da børnene får meget mere ud af begge forældre tidligt i livet.
Malene Matthison erkender dog også, at medlemmerne i foreningen er ingeniører, og at den faggruppe kan have nemmere ved at opnå gode ordninger, såsom fuld løn under barselsorlov, end andre fagrupper.
Det tyder dog også på, at flere faggrupper får mulighed for bedre ordninger med de nye overenskomstforhandlinger, skriver Politiken.
Senest er der forhandlet nye overenskomster på plads for i omegnen af 600.000 privatansatte. Flere barselsuger med løn til far eller medmor på flere områder er en del af den pakke, der skal stemmes om.