baby fødder
Samfund

Nu godkender USA den første pille mod fødselsdepressioner

8. august 2023
Af Nanna Niemann
Foto: Unsplash
For første gang er en pille mod fødselsdepressioner godkendt i USA, og det kan blive et vigtigt redskab i behandlingen af en lidelse, der kan have alvorlige konsekvenser for nybagte forældre.

Man regner med at mindst en halv million kvinder er påvirket af en fødselsdepression årligt i USA.

Men nu har den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse, FDA, godkendt etantidepressivt middel mod fødselsdepressioner, det skriver ritzau ifølge nyhedsbureauet AFP.

Indtil videre har man i USA behandlet fødselsdepressioner med drop, der skal gives af en sundhedsprofessionel.

Pillen har en hurtigere virkning end normale antidepressiver, og skal tages over en periode på to uger.

Den er udviklet af Sage Therapeutics og kommer til at få navnet Zurzuvae, og bivirkningerne er mindre alvorlige, end de bivirkninger man ellers kan se ved andre antidepressive midler.

For sidstnævnte gælder bivirkninger som vægtøgning eller seksuel dysfunktion, lyder det fra læge Asima Ahmad, der er medicinsk chef hos Carrot Fertility, en californisk sundhedsvirksomhed.

Ifølge hende rammes én ud af otte kvinder af en fødselsdepression, men kun en mindre del af disse kvinder får behandling for deres symptomer. Faktisk er det hele 75 procent, der forbliver ubehandlede.

Og minoritetskvinder behandles i mindre grad:

- 81 procent af sorte kvinder og 76 procent af latinamerikanske, siger, at de gerne ville have fået mere at vide om mental sundhed efter fødslen, siger hun.

Til sammenligning ligger dette tal på 70 procent for hele befolkningen.

Alvorlige konsekvenser

Fødselsdepressioner kan have livstruende konsekvenser for de ramte, der i alvorlige tilfælde kan få tanker om at gøre skade på sig selv eller barnet.

- At have adgang til et oralt lægemiddel vil være en gavnlig mulighed for mange af de kvinder, der kæmper med ekstreme og sommetider livstruende følelse, siger Tiffany Farchioe, leder for psykiatri i FDA’s center for Lægemiddelevaluering- og Forskning.

I Danmark regner man med at én ud af ti kvinder får en depression efter fødslen, for mænd gælder det for op mod 7 procent.

Herhjemme behandles fødselsdepressioner med indlæggelse og antidepressiv medicin. Det skriver sundhed.dk.

Læs også