tvillinger
Samfund

Nu får tvillingeforældre ekstra barsel

24. april 2023
Af Aja Nøhr Larsen
Foto: Miriam Reik/Millennium Images/Ritzau Scanpix
Ifølge den nye finanslov, som netop er præsenteret, får forældre til tvillinger nu ret til 26 ugers ekstra orlov. Det sker efter forslaget for nyligt blev stemt ned i Folketinget.

Der er godt nyt til tvillingeforældre i den nye finanslov, der netop er præsenteret.

Her sættes der nemlig en kvart milliard af til 26 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge til forældre til tvillinger.

Det fremgår af den nye finanslov.

Ifølge TV 2 har de fire oppositionspartier SF, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre forhandlet sig frem til mere barsel til tvillingeforældre i finanslovsaftalen.

I slutningen af marts blev der fremsat et borgerforslag om længere barsel til tvillinge- og flerlingefamilier, som fik over 50.000 underskrifter.

En af medstifterne af forslaget, Helle Birkholm-Buch, fortalte i marts til femina, at forældre til tvillinger får en særlig sårbar start på forældrelivet.

– At have to børn med akutte behov er en enorm fysisk og psykisk belastning. Mange tvillingemødre beskriver amningen som den mest stressende begivenhed i deres liv.

Flere undersøgelser viser også, at forældre til tvillinger er mere udsatte for efterfødselsreaktioner som for eksempel fødselsdepressioner.

Borgerforslaget blev i slutningen af marts behandlet i Folketinget, hvor det blev stemt ned.

Alle oppositionens partier stemte for, men regeringens partier stemte imod med argumentet om, at der ikke var finansiering i borgerforslaget.

Derefter gik oppositionen sammen om et forslag til finansiering af udvidet barsel til tvillingefamilier. Det vil koste 95 millioner kroner fra år 2025.

Det ser nu ud til, at det er lykkedes at finde finansiering, og at tvillingeforældre kan se frem mod en blødere start på forældreskabet.

1. januar i år blev der indført udvidet barsel til forældre, der får trillinger, firlinger og så videre. De har også mulighed for 26 ugers ekstra orlov, som skal være afholdt inden 18 måneder efter fødslen.

Læs også