Samfund
27. december 2022

Musiker fortæller om grænseoverskridende oplevelse: "Det er stadig utrygt at være kvinde i branchen"

Kunstneren Camma, som blandt andet hitter på P3, deler nu en særdeles grænseoverskridende oplevelse, som hun blev udsat for af en ældre producer
Af: Af Nicklas Erik Lagerstorf
Camma

Foto: Rebecca Andersen

I 2020 trådte Camilla Alrøe Okotie, ind i den danske musikbranche, da hun var bare 18 år.

I dag er hun 21, og hun har under kunstnernavnet Camma udgivet musik, hvilket allerede har ført til en flot placering på P3's upcoming-liste.

Det har Camilla formået, samtidig med, at hun har knoklet løs på universitetet, hvor hun studerer psykologi. En kombination, som nok virker skræmmende og stressende for de fleste.

- Ironisk nok har kombinationen af psykologistudiet og en musikkarriere utallige gange reddet mig fra at ende nogle meget mørke steder. Når jeg var ved at drukne i det ene, kunne jeg søge tilflugt i det andet, skriver Camilla i et langt og modigt opslag.

Her gør hun oprør med dele af musikbranchen.

- Musikbranchen er BENHÅRD. Som i alle kreative brancher er din faglighed konstant på prøve, og din grad af succes kan nemt blive et mål for din værdi som menneske, forklarer Camilla og uddyber:

- Der er i øvrigt stadig ikke ligestilling, og det er stadig utrygt at være kvinde i branchen.

Sex for kendisstatus

I opslaget takker Camilla sine fans og lyttere til at starte med. De har nemlig stemt hende ind på P3's upcoming-liste hver eneste uge med hendes sang "Hvad hjertet vil".

Men som man kan læse, så er alt ikke lutter lykke. Modigt og ærligt deler det unge stjerneskud en meget grænseoverskriden oplevelse, som hun havde som ganske ung i musikbranchen.

- Som 18-årig bad en 30-årig producer mig om at sidde på hans skød. Han blev sur, da jeg sagde nej og foreslog, at han kunne gøre mig kendt, hvis jeg gik i seng med ham, forklarer Camilla.

- Det "tilbud" får jeg og mine kvindelige kollegaer stadig regulært af A&R’s, managere, producere osv. Der er mange ting i denne branche, som kan forbedres, og det er okay ikke at være okay.

Over for SE og HØR sætter Camilla flere ord på den episode, hvor en 12 år ældre mand forsøgte at lokke hende til at have sex med ham. Hun fortæller, at den har sat spor i hende, som stadig påvirker hende den dag i dag.

- Episoden var surrealistisk. Den gjorde, at jeg i lang tid følte afmagt og mistillid til mænd i musikbranchen. Der skal i dag stadig meget til, før jeg stoler på en mandlig kollega, siger hun og fortsætter:

- Og jeg ærgrer mig over, at mine mandelige kollegaer, der støtter og respekterer kvinder, nu mødes med en mistro og skepsis, der er resultatet af andre mænds grænseoverskridende adfærd.

Med sit opslag håber Camilla på at være en inspiration for andre, som måske har stået i en lignende situation, samtidig med at hun råber op om, at dele af musikbranchen altså stadig er rådden.

- Jeg håber, at mine oplevelser resonerer, skaber eftertanke, eller måske åbner op for mere ærlighed, omsorg og sårbarhed. Samtale er det første skridt til forandring, slutter hun af med at skrive.

Artiklen blev første gang bragt på Se og Hør. Dette er en redigeret version.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs mere om:

Læs også