Kaare Dybvad
Samfund

Minister: "Lad være med at kigge ned i jorden, når du henter dine børn, lige før børnehaven lukker"

30. oktober 2023
Af Kristina Joensen Forná
Foto: Mathias Svold/Mathiassvold/Ritzau Scanpix
Den socialdemokratiske udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek går til angreb på den tidsånd, som han oplever idealiserer det at arbejde mindre, end man reelt kan.

Opdateret med det fulde citat fra Jyllands-Posten den 2. november 2023 kl. 09.38

- Lad være med at kigge ned i jorden, når du henter dine børn, lige før børnehaven lukker. Gå med rank ryg. Du har intet at skamme dig over. Vær stolt over det kæmpe bidrag, du leverer til samfundet.

Sådan siger den socialdemokratiske minister Kaare Dybvad Bek i et interview med Jyllands-Posten.

Her fortæller han, at han har fået nok af den udskamning, han oplever, fuldtidsarbejdende forældre bliver udsat for.

– Det kan ikke passe, at du skal have det dårligt, fordi der er nogen, der i avisen siger, at du burde gå på deltid for dine børns skyld. Siger, at du ville være et bedre menneske, hvis du flyttede til Ærø, hjemmeskolede dine børn og dyrkede grøntsager, siger han til Jyllands-Posten.

Irritationen har ulmet i de senere år og er nu mundet ud i hans tredje debatbog “Arbejdets land”.

Med sin bog stempler han for alvor ind i den konfliktfyldte samfundsdebat om danskernes arbejdsmoral og fortsætter af den sti, som hans parti Socialdemokratiet har været med til at lægge.

Tidligere på året var Socialdemokratiet nemlig med til at afskaffe Store Bededag som helligdag, og til Socialdemokratiets årsmøde stod statsminister Mette Frederiksen på talerstolen, hvor hun citerede den første socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning med ordene “uvirksomhed og dovenskab er menneskenes fjender.”

Velfærdssamfundet kan risikere at smuldre

At forherlige et arbejdsliv, hvor folk arbejder mindre er ifølge Kaare Dybvad Bek en trussel mod børnene og det danske velfærdssamfund.

Vores velfærdssamfund kan nemlig ikke overleve, hvis folk ikke vil have et job, hvor de arbejder fuldtid, mener han.

Og hvorfor så det? Svaret skal findes i statens faldende skatteindtægter, forklarer Kaare Dybvad Bek.

Hvis vi allesammen arbejder mindre, går vi også ned i løn, og dermed får staten færre penge ind gennem skat. Samtidig skal dem, der arbejder deltid, stadig på sygehuset og have ældrepleje, og det mener han vil have den konsekvens, at vi ikke kan opretholde vores velfærdssystem.

I stedet vil det blive et mere ulige samfund, hvor de borgere, der har det sværest, bliver stillet dårligere.

Læs også