Politik
28. september 2022

Midt i valgfeber: Nu taler Mette Frederiksen, endelig, om at være kvinde i politik

Når statsministeren har fået kritik for at være magtfuldkommen, mener hun, at dele af kritikken rammer hendes på grund af hendes køn. Det er første gang, at statsministeren på den måde taler om sit køn i sit politiske virke.
Af: Af redaktionen
https://imgix.femina.dk/2022-09-28/20220927-203855-L-4608x3072ma.jpg

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

”Jeg har ikke sagt det her før, men jeg tror, noget af den magtkritik har at gøre med, at jeg er kvinde.”

Sådan siger statsminister Mette Frederiksen i programmet ”Det sidste måltid” på Radio4. I programmet skaber de en nekrolog, som gæsten forholder sig til løbende under måltidet.

Da de når til kritikken, der er blevet stillet efter særligt corona-pandemien og følgende, meget-omtalte minksag, bruger vært Lærke Kløvedahl ordet ”magtfuldkommen” om statsministeren, hvorefter Mette Frederiksen tager samtalen i en ny retning.

”Mistænkeliggørelsen af at en statsminister bruger magten til at varetage nogle interesser i det her samfund, den har vi aldrig hørt før i Danmark. Hvis Jakob eller Søren bliver statsminister, så kommer du heller ikke til at høre den. Selvom de træder ind i samme statsministerium, med den samme grundlov og samme regler,” udtaler Mette Frederiksen.

Det er første gang, statsministeren taler om sit køn på den måde i sit politiske virke. Kommentaren falder midt i en tiltagende valgfeber.

Radikale Venstres ultimatum om at udskrive valg, inden folketingets åbning står lysende klart - med mindre end en uge til skæringsdato.

Hun er endda tidligere blevet rost for ikke at “trække kvindekortet”.

“Mette Frederiksen og Barbara Bertelsens køn og udseende bliver sjældent eller aldrig kommenteret,” skrev Berlingskes Birgitte Erhardtsen i en kommentar fra februar 2021 med overskriften: Derfor snakker ingen om Danmarks to mest magtfulde kvinders køn og udseende.

Mette Frederiksen er blevet kritiseret for overvejende at udnævne mandlige politikere til ministerposterne.

Og når hun har talt om ligestilling har det hovedsageligt været i forbindelse med etniske minoriteter og social kontrol.

Derfor er udmeldingen opsigtsvækkende.

Forskere taler om, at mænd opfattes mere naturligt som ledere end kvinder -og at de derfor kan begå flere fejl, før de straffes end kvindelige ledere. Og den pointe er ikke så langt fra den Mette Frederiksen leverer.

De seneste udmeldinger har ikke overraskende fået både politiske modstandere og allierede til at storme ud af busken.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) skriver følgende opslag, hvor han sammenligner Mette Frederiksens reaktioner fra vælgerne med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens reaktioner. To ting adskiller dem: Køn og parlamentarisk arbejde.

Camilla Søe er politisk aktiv og liberal af orientering. Hun skriver følgende tweet. Hendes holdning er, at Mette Frederiksens køn ikke spiller en rolle.

Politiker fra det Radikale Venstre Carolina Magdalene Maier sammenligner i stedet kritikken af Mette Frederiksen med den kritik Helle Thorning-Schmidt mødte, da hun sad som statsminister.

Læs mere om:

Læs også