Laverne Cox
LGBT+

Laverne Cox bliver hyldet med den første transkønnede Barbiedukke

31. maj 2022
af Signe Bertram
Foto: Ritzau Scanpix, Charles Sykes/AP, Planet Photos/Mattel, Cover Images/Zuma
Skuespilleren blev nægtet at lege med Barbie som barn. Nu melder hun sig ind i en fornem Barbie-klub sammen med Ashley Graham og dronning Elizabeth.

"Orange Is The New Black"-stjernen Laverne Cox udlever enhver Barbie-fans drøm.

Hun er nemlig blevet til en Barbiedukke i Mattels Tribute kollektion, der hylder personer, som har haft stor indflydelse på kulturen.

Udover at være en fremtrædende skuespiller, er Laverne Cox også aktivist og en vigtig stemme for LGBT+-rettigheder. Hun var blandt andet den første transkønnede person, der var nomineret til en Emmy-award som skuespiller.

Og hendes barbiedukke skriver altså også historie som den første transkønnede Barbie nogensinde.

Til PEOPLE udtaler Cox, at dukken repræsenterer meget mere end bare et stykke legetøj.

"I en tid, hvor transkønnede børn bliver angrebet, kan det her også være en fejring af transkønnethed og et frirum, hvor de kan drømme, forstå og blive mindet om, at trans er smukt, siger hun og tilføjer:

– At der er håb og mulighed for, at de kan være dem selv.

Hun peger blandt andet på, at der er lavet over 250 anti-trans love i hele landet (USA, red.) alene i 2022

Laverne Cox Barbie

Laverne Cox fortæller, at hun tiggede sin mor om at få en Barbie som barn, men at hun ikke måtte få en, fordi hun blev opdraget som en dreng.

Da Cox som voksen fortalte sin terapeut, at hun var blevet nægtet at lege med Barbie, fik hun at vide, at det aldrig var for sent at få en god barndom.

"Jeg fortalte min mor, hvad min terapeut havde sagt, og den første jul efter det, sendte min mor mig en Barbiedukke," fortæller hun.

Andre dukker

Laverne Cox er langt fra den første, der bliver hyldet med sin egen Barbiedukke.

I 2016 lancerede Mattel en Ashley Graham Barbie, og modellen havde specifikt bedt om, at dukkens lår skulle røre hinanden og ikke have såkaldt thigh gap.

Også borgerrettighedsforkæmperen Rosa Parks og tennisspilleren Naomi Osaka er blandt de indflydelsesrige kvinder, der har fået modelleret en Barbie efter sig, og tidligere i år lancerede Mattel en dronning Elizabeth-Barbie for at markere den britiske dronnings regentjubilæum.

Dronning Elizabeth Barbie

Læs også