saudi
Samfund

Kvinde er idømt 34 års fængsel for at kritisere styret i Saudi-Arabien på Twitter

19. august 2022
af Katrine Rosenbæk
Foto: Fayez Nureldine/AFP/Ritzau Scanpix
Det sker, selvom landets kronprins, Mohammed bin Salman, har talt om at forbedre kvinders vilkår.

34-årige Salma al-Shebab var rejst hjem til Saudi Arabien for at holde ferie i december 2020. På det tidspunkt boede hun i England og studerede en ph.d. ved University of Leeds.

Efter ferien ville hun rejse tilbage til England med sin mand og sine to drenge.

På Twitter fulgte hun saudiske menneskerettighedsaktivister, og hun havde også videresendt nogle af deres tweets.

Det skulle vise sig at forhindre rejsen tilbage til England.

Det saudiske sikkerhedspoliti havde nemlig fået nys om hendes Twitter-aktiviteter og tog hende til en afhøring. Det endte med, at hun blev idømt seks års fængsel for at ”skabe offentlig uorden og destabilisere civil og national sikkerhed” gennem Twitter. Det skriver Politiken og Ritzau.

En fremtrædende feminist

Men snart blev de seks års fængsel skærpet til 34 års fængsel, efter sagen havde været forbi en appeldomstol. De lagde også 34 års rejseforbud i forlængelse af de 34 år i fængsel.

Dommen er den hidtil længste fængselsstraf, som en kvindelig menneskerettighedsaktivist har fået i landet, hvor kvinder har enormt begrænsede rettigheder. Kronprinsen, Mohammed bin Salman, har ellers varslet, at kvinder fremover skulle have flere rettigheder.

Salma al-Shebab havde formentlig støttet en fremtrædende saudiarabisk feminist Loujain al-Hathloul, som har støttet kvinders ret til at køre bil. Hun har også været fængslet og er underlagt forbud mod at rejse ud af Saudi-Arabien.

"Det er irrationelt, hjerteskærende og katastrofalt for de hundredvis af kvinder, der er tilbageholdt eller vil blive tilbageholdt i lignende anklager om at støtte rettigheder eller frihed", lyder det i et tweet fra den saudiarabiske aktivist og forsker Hala Dosari ifølge Middle East Eye.

Læs også