Samfund
31. maj 2022

Kathleen blev dømt for drabet på sine fire spædbørn – nu genåbnes sagen

Australske Kathleen Folbigg er dømt for firedobbelt drab på sine nyfødte børn, men forskere mener at have bevis for hendes uskyld – nu skal sagen kigges efter i sømmene
Af: af Sofie Olivia Mørch
Kathleen Folbigg

Foto: Joel Carrett/AP/Ritzau Scanpix

Foto: Joel Carrett/AP/Ritzau Scanpix

Hun blev døbt ’Australiens værste kvindelige seriemorder’. Det gjorde hun, fordi hun i 2003 blev dømt for at have dræbt sine fire spædbørn. To drenge og to piger.

En kriminalsag, der ikke kun gav genlyd i Australien, men også i resten af verden.

Nu har guvernøren i New South Wales besluttet, at sagen skal kigges efter i sømmene. Det skriver Ritzau ifølge TV2.

Det sker efter pres fra australske og udenlandske genforskere, der mener at have fundet videnskabeligt bevis for, at der som dødsårsag ikke er tale om mord men en alvorlig genfejl.

Selv har Folbigg fastholdt sin uskyld med forklaringen, at børnene led en vuggedød. Udover hendes dagbog, der beskrev det hårde liv som mor, var der ingen direkte beviser mod hende.

Danske forskere har central rolle

Helt centralt i sagens genåbning står et dansk forskerpar.

For nogle år tilbage blev de aalborgensiske forskere Michael Toft Overgaard og Mette Nyegaard kontaktet af den australske forsker Carola Vinuesa.

Det danske forskerpar lå nemlig inde med en forskningsviden, der kan ende med at vende hele sagen på hovedet.

Der er tale om en sjælden type genfejl, der kun bæres af 130 mennesker i verden, og de videnskabelige beviser peger på, at Kathleen Folbigg er en af dem.

Og ifølge hælprøver, som de fire børn fik foretaget efter fødslen, er mutationen givet videre til de to døtre.

– Den mutation, som døtrene bar rundt på, er lige så alvorlig som den mutation, der er fundet i andre børn, hvor deres død er forklaret med mutationen, siger Michael Toft Overgaard til Ritzau.

De to sønners hælprøver viser, at de ikke har arvet mutationen, men de viser også, at de var bærere at to andre sjældne mutationer.

Læs mere om:

Læs også